Miután az Orosz Nagydíjon műszaki hiba miatt a vezető pozícióból kiesett Nico Rosberg, csapattársa, Lewis Hamilton lazán behúzta a győzelmet Szocsiban. A címvédő 66 pontra növelte az előnyét a pontversenyben a 2. helyre előrelépett Sebastian Vettellel szemben, míg Rosberg 73 pontos hátránnyal a 3., négy futammal a vége előtt.
Míg az egyéni küzdelem matematikailag még nyitott, a konstruktőri győzelem már Szocsiban megszületett, a csapattagok hétfőn így a brixworthi motorgyárban és a brackley-i csapatközpontban is ünnepeltek, a főnökök és a pilóták is beszédeket mondtak.


Lewis Hamilton például Rosberget próbálta vigasztalni:
“Tudom, hogy a gyárakban mindenki nagyon hajt, hogy az élen lehessünk, és Nicóval mi ketten is ugyanezt tesszük. Szeretném külön megemlíteni, hogy milyen nagyszerű csapattárs is Nico. Négyéves korom óta ismerem, voltak jobb és rosszabb időszakaink, de összességében nagyon jó csapattárs. Igazi csapatjátékosként viselkedik, pedig jóval nehezebb idénye volt eddig, mint nekem.”
A német is igyekezett tartani magát, de megszólalásában nem épp a csapatjátékos oldalát domborította ki:
“Lewis nagyszerűen teljesített idén, még egyenletesebben, mint tavaly, szóval nehéz volt a küzdelem. De még nincs vége, igyekszem majd legyőzni a hátralévő futamokon. Nem volt könnyű számomra a tegnap (vasárnap), és nem volt könnyű most idejönnöm, mert nem buzgott bennem az ünnepi hangulat, de amikor látom, hogy mennyire boldogok a kollégák, az engem is boldoggá tesz.”


“A projekt 2010-es indulása óta figyelhettem a fejlődést, egészen hihetetlen szintre értünk mostanra. Az elején volt pár nagyon húzós év, de mostanra mi lettünk a Forma-1 nagy csapata, dominálunk, sorra döntjük a rekordokat. Ha visszatekintünk az F1 történetére, nagyon kevés ilyen csapat volt: a McLaren a 80-as években, a Williams a 90-es években és a Ferrari a 2000-es években, ők ugranak be, most viszont mi is feliratkozunk erre a listára.” 
“Sajnos Sebastian megelőzött a bajnokságban, de igyekszem majd visszavenni a 2. helyet az USA-ban. A futam után megkérdeztek, hogy segítek-e majd Lewisnak, ha Sebastian még közelebb jut hozzá, de hogy őszinte legyek, nem is gondolok erre. És amúgy sem hiszem, hogy ilyen helyzet adódhat.”
Valóban, Rosberg 73 pontos hátránya azt jelenti, hogy Hamiltonnak elég két pontocskát adni csapattársának, Vettelnek pedig 9-et ahhoz, hogy Austinban lezárja a küzdelmet, ha az angol győz és Rosberg a második, mindennek vége.


“Matematikailag még van esélye Nicónak, de ehhez az kellene, hogy Lewis most rögtön kiszálljon és hazamenjen” – ismerte el a csapat címzetes elnöke, Niki Lauda is.
Hamilton egyébként maga is alig hiszi, hogy egy lépésre van a harmadik címtől: “Sosem gondoltam volna, hogy kétszer egymás után bajnok lehetek. El sem hiszem, mekkora a pontelőnyöm, sosem volt még ilyen” – mondta Brackley-ben.