A Nemzetköz Automobil Szövetség (FIA) nemrég kiadta legutóbbi 2016-os Forma-1-es naptártervezetét, amely érdekes módon a korábbi hagyományt felrúgva a Le Mans-i 24 órás verseny hétvégéjére is tartalmaz F1-es futamot, az újonnan belépő, azerbajdzsáni Európa Nagydíjat.
Az ütközés miatt a tavaly Le Mans-ban meglepetésgyőzelmet arató Nico Hülkenberg valószínűleg nem térhet majd vissza a Porschéhez, hogy megvédje a címét, egyesek pedig úgy vélik, ez is volt a cél. A rosszhiszemű értelmezés szerint Bernie Ecclestone szándékosan alakította úgy a menetrendet, hogy Hülkenberg, és a Le Mans felé rég kacsintgató Fernando Alonso ne ugorhasson be.
Összeesküvés vagy alkalmatlan vezetés?


Mások egyszerűen az FIA-t kritizálják, amiért rábólintottak az ütközést hozó naptárra, de az elnök, Jean Todt azt mondja, nem tehettek mást, egyszerűen túl sok a verseny – jövőre elvileg már 21 futamból áll a Forma-1-es idény.
“Igyekszünk óvni Le Mans-t, amennyire csak lehet, de ugyanakkor tekintettel kell lennünk más kategóriák érdekeire és lehetőségeire is. Annyi a verseny, hogy egyszerűen nem lehetséges az ütközések elkerülése. Ami az F1 és a Le Mans-i futam esetét illeti, úgy időzítünk majd, hogy az F1-es rajt ne ütközzön a 24 órás verseny befutójával. Ez volt a legjobb elérhető kompromisszum” – magyarázkodott Todt a francia Auto Hebdónak.