Bár a pole-t szombaton Nico Rosberg szerezte meg Szuzukában, a versenyt a mellőle induló csapattársa, Lewis Hamilton nyerte meg Japánban. Az angol győzelme gyakorlatilag az első kanyarban eldőlt, ugyanis bár Rosberg sem rajtolt rosszul, a címvédő egy kicsit jobban lőtt ki, kakaskodtak, a német pedig lendületet veszített emiatt, így Sebastian Vettel és Valtteri Bottas is elment mellette.


A végül a 2. helyen beérő Rosberg a futam utáni sajtótájékoztatón nem rejtette véka alá az elégedetlenségét:
“A 2. kanyarban nagyon húzós volt, vissza kellett vennem, ott el is úszott a versenyem. A felvételt még nem láttam, de az biztos, hogy nagyon necces volt, ütközést kellett elkerülnöm” – nyilatkozta.
Hamilton semmi problémát nem látott az előzésével:
“Én nem éreztem, hogy annyira húzós lett volna. A belső ív az a belső ív, enyém volt a kanyar. Alulkormányzott volt az autóm, alig volt tapadás, el tudom képzelni, hogy Nico emiatt nem tudta pályán tartani az autót, de ez van, ha a külső íven vagy.”
Hamilton helyett Vettel az ellenfél?


A Japán Nagydíj eredményével Hamilton 48 ponttal vezet Rosberg előtt a bajnokságban, míg a Mercedes németje ugyan “mentett” 3 pontot, de így is csak 11 egységgel áll a Szuzukában harmadikként beérő Sebastian Vettel előtt, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a bajnoki küzdelemre, hanem a 2. hely bebiztosítására kell törekednie.