F1: Félreértésből lett műbotrány a Toro Rossónál 2

A nyolcadik helyen haladó Max Verstappent a Szingapúri Nagydíj utolsó köreiben kérték arra, hogy engedje maga elé a néhány körrel frissebb gumikon lévő csapattársát, Carlos Sainzot, ami már a közvetítésben is értelmetlen kérésnek tűnt. Verstappen nagyon határozott “nemmel” válaszolt a kérésre, amit hiába ismételtek meg, nem engedelmeskedett.
Mint utóbb kiderült, a Toro Rosso valami olyasmit szeretett volna eljátszani, mint a Red Bull Monacóban: Sainz előremegy, és ha nem boldogul Sergio Perezzel, az utolsó kanyarok valamelyikében visszaadja a pozíciót Verstappennek.
A probléma abból adódott, hogy egyrészt el sem magyarázták Verstappennek, mi az elképzelés, és egyébként sem tűnt nála sokkal gyorsabbnak a spanyol.
“Jött egy kérés, hogy engedjem el Carlost, pedig az egész versenyen kiváló volt a tempóm, mindenkitől elhúztam a középmezőnyben” – mondta Verstappen. “Aki elém került, azt utolértem, semmi ok nem volt rá, hogy elengedjem. El sem magyarázták nekem, hogy miért kellett volna ezt tennem.”
Egyetértett a csapatfőnök Franz Tost is. “Carlosnak frissebb gumijai voltak, így valóban gondoltunk arra, hogy próbálkozhatnánk egy helycserével” – fogalmazott Tost. “De aztán Carlos nem volt elég gyors, túl messze volt, Maxnak teljesen igaza volt. Látta, hogy a csapattársa nincs elég közel, és ő sem tudná megelőzni Perezt.”
“Carlos három-öt tizeddel folyamatosan le volt maradva, a helycseréhez közelebb kellett volna lennie. Biztos, hogy ő sem tudta volna megelőzni Perezt.”
Sainz egy kicsit csalódott volt az eset miatt. “Sportszerű vagyok, visszaadtam volna a pozíciót, ha nem tudok elmenni” – így a spanyol. “A Red Bull ugyanezt csinálta Monacóban, engem akkor lenyűgöztek ezzel a sportszerű csapatmunkával, legalább megpróbálhattuk volna mi is.”
“Ha nem járok sikerrel, Max ugyanúgy nyolcadik, én kilencedik, semmi probléma. Úgy éreztem, sikerülhetett volna az előzés, de az ő döntése. Az idén már háromszor-négyszer elengedtem, ő egyszer sem engem, ez egy kicsit fáj. Egyébként jól kijövünk, csak akkor leszünk ellenfelek, ha felvesszük a bukósisakunkat.”