Bár a Mercedes az idény folyamán végig kényelmes tempóelőnnyel rendelkezett, a német gyártó által Monzára vitt, az összes fejlesztési zseton feláldozásával elért motorfrissítése újabb ugrást hozott számukra.
Az Olasz Nagydíj első szabadedzésén az élen végző Lewis Hamilton hajszál híján 1,6 másodperccel volt gyorsabb a legerősebb rivális, a ferraris Sebastian Vettel előtt, a futamon pedig a pole-ból indulva bármilyen fenyegetés nélkül aratott rajt-cél győzelmet, az összes kört vezette.


A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint “ijesztő” a helyzet.
“Pénteken egészen ijesztő volt a Mercedes, de aztán volt valami gondjuk Rosbergnél, amely után nyilvánvalóan lejjebb tekerték a motorokat” – utalt a német pilótánál felbukkant megbízhatósági problémára, amely miatt Rosbergnek végül váltania is kellett a régebbi erőforrásra. “Az viszont tény, hogy a pénteken látott előrelépés nagyon jelentős volt, egészen aggasztó, egyszerűen külön kategóriában versenyeztek.”
“Láthattuk, milyen tempót tudott diktálni Lewis a futam végén, egészen lenyűgöző volt, szerintem az egész futam alatt egyszerűen csak tartotta az előnyt. Világos, hogy a többiek előtt járnak.”


A gyenge Renault-motorral Monzában esélytelenül körözgető Red Bull hamarosan szakít a francia gyártóval, a Mercedestől kapott kosár után a Ferrari erőforrásaira válthatnak, igaz, Horner hivatalosan még a Renault válaszára vár:
“Világos, hogy egyre jobban szorít minket az idő, már szeptemberben járunk, mindenkinek tudnia kellene, mit is akar a Renault. Szerintem a következő pár hétben végre kiderül, mit hoz a jövő.”