A Lotus-csapat pénzügyi nehézségei unásig ismételt témát jelentenek, de az Olasz Nagydíj időmérője újabb érdekes adalékkal szolgált a sztorihoz.
A gyári csapat indítására készülő Renault mentőövére váró enstone-i alakulatnál a jelenlegi tulajdonos, a Genii-főnök Gerard Lopez jó ideje elzárta a pénzcsapot, így Monzába a minimális, sőt az alatti felszereléssel érkezett az alakulat, ami a kvalifikáció idejére katasztrofális következményekkel fenyegetett.


A csapat felszerelése a többiekéhez képest késve futott be versenyhelyszínre, a kapkodás miatt pedig a gumimelegítő paplanjaik a péntek éjszakai-hajnali esőben szétáztak, használhatatlanná váltak. Tartalékok híján Romain Grosjean és Pastor Maldonado szombati munkája szinte lehetetlenné vált, de a csapatnak végül a Ferrari, a Toro Rosso és a Sauber is kölcsönzött paplanokat, így nekivághattak az időmérőnek.
“Gondunk akadt a gumimelegítőkkel, az eső rendesen odavágott nekünk reggelre. A paplanok teljesen szétáztak, de sikerült szereznünk néhányat kölcsönbe. Nagyon hálásak vagyunk a Saubernek, a Ferrarinak és a Toro Rossónak, amiért kölcsönadtak egy-egy szettet és kihúztak minket a bajból” – mesélte az Autosportnak a Lotus vezető pályamérnöke, Alan Permane.
“A történtek miatt viszont egy kicsit késésben voltunk a gumikkal az időmérőre, így nem tudtak rendesen felmelegedni. Ha Q3-ban, amikor csakis a tökéletes elég, a gumik nem elég melegek, akkor annak megvannak a következményei. De a csapatok segítsége nélkül neki sem futhattunk volna, szóval örökké hálásak leszünk ezért. A Sauberrel és a Toro Rossóval közvetlen csatában állunk, mégsem haboztak segíteni, amit nagyon nagyra értékelünk” – folytatta.
A szombati időmérőn Grosjean végül a 8., Maldonado a 11. idővel zárt.