Már most úgy tűnik, hogy rendkívüli esemény híján az Olasz Nagydíjon simán győz a Mercedes, ugyanis a frissített erőforrású ezüst nyíllal Lewis Hamilton óriási fölénnyel zárt az élen az Olasz Nagydíj első szabadedzésén Monzában.
A kiszőkült címvédő csapattársának, a friss apa Nico Rosbergnek kis híján fél másodpercet adott, de ez eltörpül amellett, hogy a harmadik idővel záró Sebastian Vettel már 1,6 tizeddel volt lemaradva a Ferrarijával.


A Force Indiának hagyományosan fekszenek az alacsony leszorítóerőt kívánó, gyors pályák, így nem meglepetés, hogy Nico Hülkenberg és Sergio Perez a 4-5. pozícióban fejezte be a délelőtti gyakorlást, igaz, a német pilótánál akadt egy kis gond: az edzés vége felé arra panaszkodott, hogy nedvességet érez a pilótafülkében, az üzemanyag szivároghatott be.
A Force Indiá-sok mögött Kimi Räikkönen következett a másik Ferrarival, a top10 végében a Red Bull-os Daniel Ricciardo, a két Williams-pilóta, valamint a lotusos Pastor Maldonado sorakozott.
Az első edzésen szokás szerint próbálgatták a határokat a versenyzők, igyekeztek rájönni, hogyan használhatják ideálisan a kerékvetőket, de épp ezért akadtak hibák, kiszaladások, még Vettel is megpördült egyszer, a Toro Rosso spanyol újonca, ifjabb Carlos Sainz pedig a Parabolica sóderágyában végezte. A pilótának nem esett baja, de az autó eltávolításának idejére előkerült a piros zászló.
A McLaren-Hondánál érvényesült a papírforma, a motorerőre nagy hangsúlyt fektető Monzában gyakorlatilag teljesen elveszettek, Fernando Alonso és Jenson Button csak a Manoroknál volt gyorsabb, a spanyol 3,3, az angol 3,7 másodpercet kapott Hamiltontól.
F1: Hamilton agyonverte a mezőnyt 3