Hiába szerezték meg az első rajtsort a Mercedes pilótái a Brit, majd a Magyar Nagydíjon is, a startnál Silverstone-ban és a Hungaroringen is “állva hagyták” őket a Williams, illetve a Ferrari versenyzői. A bajnokcsapatnál megijedtek.
“Az elmúlt másfél év győzelmei, a fölényünk talán elkényelmesítettek minket. Most már egész listánk van az elemzésre és javításra váró hibákból” – ismerte el a csapat címzetes elnöke, Niki Lauda.
A csapatfőnök, Toto Wolff nem is tagadja, hogy a rajtok jelentik a legnagyobb problémát.
“Aggaszt ez a dolog. Az egész esés-kelés onnan eredt, hogy a Ferrarik rögtön az élre álltak. Ez elfogadhatatlan, meg kell vizsgálnunk, miért történt” ? magyarázta a ferraris Sebastian Vettel győzelmét hozó, a Mercedes számára siralmas (6. és 8. hely) Magyar Nagydíj után. 
A Mercedes problémáját csak növelheti, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a nyári szünetet követő Belga Nagydíjtól alaposan megszigorítja a rajtokra vonatkozó szabályokat, a csapatok akkortól semmilyen segítséget nem adhatnak a pilótáknak a starthoz a rádión.
“A kiszámíthatatlan rajtokkal szerintem csak még rosszabb lesz a helyzet. Úgy gondolom, hogy az FIA alábecsüli, mennyire befolyásolja a versenyt a start, lehet, hogy visszakozniuk kell majd” – véli a címvédő Lewis Hamilton.