Megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy a Hungaroring 2026-ig rendezhessen Forma-1-es futamot – jelentette be a 30. Magyar Nagydíj pénteki napján Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A magyar versenynek jelenleg 2021-ig van szerződése, de ehhez bizonyos felújításoknak meg kell valósulniuk, ősszel fel is marják az aszfaltot és újat fektetnek és rázóköveket is cserélik. A tervek szerint 800 milliót költenek el.


A politikus rövid megbeszélést folytatott a mogyoródi pályán az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nal, akinek átadta a Hungaroring fejlesztési terveit tartalmazó dokumentumot.
“A kormány már tárgyalt a sportfejlesztési koncepcióról, amelynek az egyik része a magyar Forma-1-es pálya modernizálása, felújítása, s az ezzel kapcsolatos terveket ma Bernie Ecclestone is megkapta” – nyilatkozta Seszták Miklós az egyeztetés után, s hozzátette, mivel a kormány komoly befektetést tervez végrehajtani a Hungaroringen, cserébe a miniszter azt kérte a brit üzletembertől, hogy tárgyaljanak a jelenleg 2021-ig szóló szerződés meghosszabbításáról.
“Ígéretet kaptunk további öt évre vonatkozóan, ezért elkezdjük a megállapodás pontjainak a kidolgozását, s reményeink szerint hamarosan a hosszabbításra is sor kerülhet” – mondta a miniszter.
Seszták a Motorsport.com szerint hozzátette, hogy a felújítások “minimum három évig” zajlanak, a legsürgősebb a teljes újraaszfaltozás, majd a lelátók és a központi épület modernizálása. A felújítást úgy tervezik, hogy közben meg lehessen rendezni a futamokat.

A tervek szerint 25 milliárdot költenének a pálya modernizálására. Az egész főtribünt és főépületet elbontanák, és mint Gyulay Zsolt, a Hungaroring vezetője fogalmazott helyettük stadionszerű létesítmény épülne a helyükön. Ezen túlmenően egy látogatóközpont is készülne.

A Hungaroring 1986 óta szerepel az F1-es versenynaptárban, vasárnap a jubileumi, 30. futamot rendezik majd meg.
Forrás: MTI