A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport a Force India felvetése alapján már májusi ülése után jelezte, hogy 2016-tól a csapatok szabad gumiválasztását szeretné bevezetni, majd ezt a múlt heti értekezleten megerősítették, az elképzelést pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is magáévá tette.
Az ötletet kezdettől fogva ellenző Pirelli azonban továbbra is csak feltételekkel hajlandó belemenni ebbe, a Forma-1 kizárólagos gumiszállítója mondja majd meg, a négy közül melyik hármat vihetik a csapatok.
Pirelli: Nem lesz szabad a vásár! 2


“Nem lesz szabad a vásár, az kizárt” – mondta a gyártó motorsportfőnöke, Paul Hembery az olasz Omnicorsének.
“Nem vagyunk hajlandóak a biztonságot kockáztatni a show kedvéért. Vannak különböző koncepcióink, de szerintünk úgy működhetne a dolog, hogy a csapatok csak az adott pályára általunk alkalmasnak ítélt keverékek közül választhatnának. Abban például biztosak vagyunk, hogy a szuperlágy garantáltan nem tűnik fel Silverstone-ban, Spában és Szuzukában” – magyarázta. 
Az Omnicorse szerint a megoldás az lesz, hogy pályánként egy keveréket zár ki a Pirelli, a csapatok pedig a maradék három közül választanak majd kettőt.