A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport múlt heti ülésén úgy döntöttek, 2016-tól frissítik a versenyhétvégék formátumát, szombatra is kerülhet egy sprintfutam. 
Az még nem dőlt el, hogy a csapatok tartalékosai/tesztelői vezetnek-e vagy épp az állandó versenyzők ülnek autóba egy rövidebb futamra, esetleg a sprintverseny az időmérőt váltja-e ki, hogy annak eredménye alapján alakuljon ki a vasárnapi rajtsorrend, mindenesetre az F1-esek annyira nem rajonganak az ötletért.


“Én nagyon-nagyon örülnék, ha változna a hétvége. 9 éve, valami 300 futam óta ugyanaz a menetrend, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap minden ugyanolyan. Én örülnék, ha egy kicsit megkevernék. Ha ettől izgalmasabbá válna a hétvége, az nagyon jó lenne. Nem tudom, elviselném-e, ha a következő hét évben is marad minden a régiben” – nyilatkozta az egyedüliként teljesen pozitívan hozzáálló címvédő, Lewis Hamilton.
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel a másik véglet, szerinte minden jó, ahogy van, a Stratégiai Munkacsoportnak nem kellene piszkálnia a hétvége formátumát.
“Imádok versenyezni, de bizonyos dolgokat illetően nagyon is ragaszkodom a tradíciókhoz. Szerintem a grand prix maradjon grand prix, mert ha csak időmérő futamról is lenne szó szombaton, az is elvenne valamit a vasárnapi verseny értékéből. Úgy gondolom, a szombati futamok helyett más megoldásokat kellene keresni. A Stratégiai Munkacsoport foglalkozhatna a valós problémákkal, mint például a sisakfestések” – gúnyolódott az idei évre bevezetett korlátozáson.
A Mercedes másik versenyzője, Nico Rosberg felemásan viszonyul a szombati futam koncepciójához.
F1: A pilóták nem ugrálnak a szombati versenyért 3


“A DTM-ben bevezették, és nagyon is bevált a dolog. A versenyzők úgyis ott vannak, a nézők pedig többet kapnak. Miért ne fontolhatnánk meg? Azt viszont sajnálnám, hogy ezzel eltérnénk a Forma-1 hagyományaitól, ez bántana a leginkább. Olyan lenne, mintha a teniszben hirtelen hét Grand Slam-tornát jelölnének ki, pedig 50 éve négy van, és így is kellene maradnia. Szóval ebből a szempontból óvatosnak kell lennünk.”
A 2009-es bajnok, Jenson Button röviden elintézte a kérdést: “Szerintem ebből nem lesz semmi. Beszélni sem érdemes róla, mert nem fog megvalósulni.”
Egy korábbi versenyző, az 1996-os világbajnok Damon Hill is inkább az ellenzők táborát gyarapítja:
F1: A pilóták nem ugrálnak a szombati versenyért 4


“Nem egészen értem a dolgot. Jelenleg is van sprintversenyünk, hiszen a Forma-1-es futam pontosan az. Nem tartóssági futam. Szóval nem értem én ezt. Azt kockáztatjuk, hogy összekutyuljuk a dolgokat. Szögezzük le, hogy a jelenlegi (kieséses) időmérős formátum jobb, mint a korábbi (egyórás, egykörös). Szóval ez így bevált. A GP2-ben mondjuk van sprintverseny, és működik is. De igazán nem tudom, most akkor melyik a rendes verseny. Ez a nagy kérdés.”
Hill szerint, ha már változtatni kell, akkor az 1996 előtti rendszert hozhatnák vissza, amikor pénteken és szombaton is volt kvalifikáció:
“Talán legyen időmérő pénteken is. Régebben már pénteken kiderülhetett a rajtsorrend. A versenyzőknek már pénteken is formában kellett lenniük, rendes verseny volt.”