A Forma-1-ben jelenleg a Pirelli által az idény előtt kifejlesztett négy szárazpályás keverék közül minden hétvégére kettőt-kettő szállít a gyártó a saját adatai alapján, de a Force India nemrég felvetette, hogy akár a csapatok is választhatnák maguknak az adott futamokra kívánt kombinációkat.


A barcelonai hétvégén felröppent, hogy a változtatásra a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is nyitott, ez viszont alaposan felbosszantotta a Pirellit. A cég motorsportfőnöke, Paul Hembery a BBC-nek azt mondta, velük senki nem konzultált erről.
“Pedig azzal, hogy a csapatok maguk válogatnának, talán nagyobb rizikót is vállalnának, ez pedig biztonsági kockázatot jelentene. Szélsőséges körülményekre is fel kellene készülni, egyesek pedig olyan gumikat választanának, amelyek szerintünk nem lennének megfelelők” – magyarázta.
A Force India ötlete szerint a csapatok négy héttel korábban jeleznék a Pirellinek, hogy milyen gumikat kérnek a versenyhétvégére, így ez nem járna plusz költséggel, de Hembery szerint ez nem igaz, ép megháromszorozódnának a kiadásaik: “Logisztikai probléma lenne: mivel így nem lehetne tengeri szállítással megoldani a dolgot, légi szállításra kellene áttérni.”