A Toro Rossónál idén bemutatkozott 17 éves Max Verstappen ugyan holland versenyengedéllyel vesz részt a Forma-1-ben, de édesanyja, Sophie Kumpen pár napja egy belga lapnak arról beszélt, hogy fia igazából belga.
A versenyző apja, az F1-ben korábban a Benettonnál, a Tyrrellnél, a Stewartnál, az Arrowsnál és a Minardinál szolgáló Jos Verstappen visszavágott, szerinte nem ízléses, hogy most jönnek ezzel elő.


“Mindenki magának szeretné Maxot. Ez egyrészt hízelgő rá nézve, hiszen jól szerepel, a belga média pedig hirtelen felfedezte, hogy Max belga. Pár hónappal ezelőttig viszont szinte szóra sem méltatták, most pedig magukénak követelik” – nyilatkozta a holland De Telegraafnak.
“A helyzet az, hogy Max kettős állampolgár, ugyanis Sophie-val házasságban éltünk, amikor megszületett. Azonban holland engedéllyel versenyez, sokkal inkább holland, mint belga, ő maga is így érez. Amikor 18 évesen majd választhat, a holland állampolgárságot fogja választani” – tette hozzá.
Belgiumnak rég volt sikeres Forma-1-es pilótája, Jacky Ickx ferraris, brabhemes, lotusos sikerévei a ’70-es évekre estek, a Williamsszel dobogókat és három győzelmet begyűjtő Thierry Boutsen pedig 1993-ban vonult vissza. Az F1-ben legutóbb Jerom D’Abrosio képviselte az országot 2011-12-ben, egy évet húzott le a Virginnél, majd a Lotus tartalékosaként volt egy beugrása az Olasz Nagydíjon.