A 2014-ben bevezetett új rendszer szerint a Forma-1-es pilóták nem csak időbüntetést vagy hátrasorolást kapnak a szabálytalanságokért, hanem büntetőpontokat is. Ha valakinek 12 hónapon belül összejön 12, a következő versenyre automatikus eltiltást kap.
A Maláj Nagydíj után a szepangi futam stewardjai a versenybalesetekbe keveredő Force India-pilótáknak, valamint a lotusos Pastor Maldonadónak is kiosztottak néhányat.


Az ütközéseket okozó Sergio Perezt és Nco Hülkenberget 2-2 ponttal “jutalmazták”, míg a biztonsági autós szakasz alatt nem kellően lassító venezuelainak három pontot osztottak ki.
Az amúgy az incidensbeli partnere, Danyiil Kvjat által sem hibáztatott Hülkenbergnek így jelenleg 2, Pereznek 4, Maldonadónak pedig a tavalyról hozott öttel együtt már 8 büntetőpontja van.
A venezuelai már kétharmadát összehozta az eltiltáshoz szükséges 12-nek, szerencséjére azonban 3 pontja nemsokára, április 6-án elévül, azaz a következő versenynek, a Kínai Nagydíjnak már újra csak 5 egységgel fut neki.