Már az Ausztrál Nagydíj előtt sejteni lehetett, hogy a hétvége egyik meglepetése a Toro Rosso lehet, az időmérőn a csapat igazolta is a várakozásokat. A Q1 után az F1 történetének legfiatalabb pilótája, Max Verstappen még a harmadik helyen állt (aztán egy hiba miatt végül kicsúszott a Q3-ból), a másik újonc, a WSR-győztes Carlos Sainz Jr. pedig a nyolcadik rajthelyet szerezte meg.


“Nagyon örülök, remek érzés, hogy az első versenyemet a nyolcadik helyről kezdhetem” – mondta Sainz, aki a Q1-ben egyszer megpördült. “Nem hagytam magam kizökkenteni, végig koncentráltam, és mindent kihoztam ebből a napból. Nagyon jól éreztem magam az autóban. A verseny biztosan kalandos lesz, de a téli teszteken erre is felkészültem.”

A 17 éves Verstappen elismerte, hogy a saját hibája miatt esett ki a Q2-ben. “Az első köröm nem volt rossz a Q2-ben, annak ellenére sem, hogy valamitől megfájdult a vállam” – fogalmazott Verstappen, aki végül 12. lett. “Az idő végül nem lett az igazi, mert a gumikat nem tudtam felmelegíteni.”

“A második körömben túlvállaltam magam a négyes kanyarban, és kitört az autó hátulja. Ezzel sok időt veszítettem. A versenytempónk jónak tűnt pénteken, remélem, sikerül pontszerző helyen befejezni a futamot.”

James Key, a Toro Rosso technikai igazgatója mindkét pilótájával elégedett volt. “Carlos kifogástalan munkát végzett, és biztos vagyok benne, hogy az apró hibája ellenére Max is több mint rendben lesz holnap.”

Ott van Melbourne-ben a két újonc édesapja, a ralilegenda Carlos Sainz, illetve a korábbi F1-es pilóta Jos Verstappen is. “Nagyon elégedettek vagyunk” – büszkélkedett a nagy Verstappen. “Max teljesen nyugodt – ez az első versenye, ehhez képest nagyon higgadt. Mindent megbeszélünk közösen, de néha magára kell hagynom a gondolataival.”

Sainz büszkén, és persze némi aggodalommal figyelte fiát. “Aki vezeti az autót, annak a kezében van az irányítás. Én itt csak néző lehetek, pedig azt szeretem, ha én vezetek” – nyilatkozta titokzatosan Sainz.

F1: Ezek az újoncok tényleg nem fakezűek 3


Nem okozott csalódást a Sauber brazil újonca, Felipe Nasr sem, aki csak egy hajszállal csúszott le a Q3-ról, és így a 11. helyről indulhat. “Csapatként örülnünk kell annak, hogy kis híján bejutottunk a Q3-ba” – fejtegette Nasr. “A pénteki első szabadedzés kihagyása egy kicsit befolyásolta az autó teljesítményét, és a pálya megismerésére is kevesebb időnk jutott.”

“Mindent összevetve elégedett vagyok az eredménnyel, várom a holnapi versenyt. Fontos nap lesz, hiszen az első Forma-1-es versenyemen veszek részt, mindent beleadunk majd a pontszerzésért.” A Sauber másik pilótája, Marcus Ericsson már a Q1-ben búcsúzott.