A pénzügyi nehézségekkel küszködő, sportszempontból katasztrofális évet produkáló Sauber 2014 végén ejtette minden addigi pilótáját – Adrian Sutilt, Esteban Gutierrezt és a tartalékos Giedo van der Gardét -, hogy 2015-ben a Caterhamtől érkezett Marcus Ericssonnal, valamint a brazil újonc Felipe Nasrral induljanak.
A húzásnak nem örült Sutil, de az idei évre versenyzői ülésre számító van der Garde még komolyabban begurult. A holland pilóta a jövő hétvégi szezonnyitóra megpróbálja visszaszerezni a helyét, Melbourne-ben perelte be a Saubert. Van der Garde tárgyalása jövő hétfőn lesz – természetesen az szinte elképzelhetetlen, hogy az Albert Parkban ő üljön majd be valamelyik Sauberbe, a végső cél sokkal inkább pénzügyi kártérítés lehet.
Az első híreket követően napvilágot látott részletek alapján van der Garde nem Ausztráliában akar pereskedni, mindössze egy korábbi, március 2-án kiadott svájci bírósági végzésnek kíván érvényt szerezni Melbourne-ben. Hétfőn egy svájci kamarai döntőbíróság már a pilóta javára ítélt, végzésben a Saubert gyakorlatilag kötelezték arra, hogy az egyik versenyautóba a holland pilótát ültessék. 
Van der Garde keresete szerint 2014 januárjában tesztelési és promóciós feladatokra szerződött a Sauberrel, majd június 28-án a svájci csapat a szerződés egyik opcióját aktiválva gyakorlatilag versenyzői helyet adott neki 2015-re.