A Red Bull nyáron előzmény nélkül szerződtette utánpótlásprogramjába a 16 éves Max Verstappent, hogy néhány héttel később azt is bejelentsék, hogy a holland ifjonc 2015-ben már a Toro Rosso versenyzője lesz.


Az egykori Benetton-, Tyrrell-, Stewart-, Arrows- és Minardi-pilóta Jos Verstappen fia a gokartos évek után csak idén vágott bele a formaautózásba, mindössze egy Forma-3-as szezonnal a háta mögött kerül a Forma-1-be.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az előléptetés miatt szabályt is változtatott, 2016-tól már lehetetlen lesz az ilyesmi, és úgy tűnik, nem csak Párizsban tartják túlzásnak Verstappen esetét.
Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve igen éles hangon kritizálta a Red Bull döntését. 
“Megmondjam az igazat? Szerintem Max előléptetése sértés. Felfogták a Red Bullnál, hogy egy gyereket küldenek a Forma-1-be?” – mondta az olasz Omnicorsének a kanadai.
“Nem kétlem, hogy gyors, de semmi tapasztalata nincs. Én 25 évesen kerültem a Forma-1-be, miután győztem az Indycarban. Tanulni kell, mielőtt valaki élet-halál harcba száll, de nem a Forma-1-ben kell tanulni” – magyarázta az 1995-ben CART-bajnoki címet szerző, az F1-ben a Williamsnél, a BAR-nál és a Saubernél versenyző veterán.
Villeneuve szerin egyébként még az FIA által bevezetett 18 éves korhatár is túl alacsony.


“21 évnek kellene lennie. A Forma-1-ben már tapasztaltan, többszörös győztesként kellene megérkezni. Nem az F1-ben kell tapasztalatokat gyűjteni, nem ott kell fejlődni versenyzőként.” 
A 42 éves pilóta úgy véli, a Red Bull lépése többszörösen is elhibázott, rossz üzenetet közvetít.
“Egy 17 éves versenyző bemutatkozása rossz fényt vet a Forma-1-re, szerintem nem úgy sült el ez, mint ahogy a Red Bull képzelte.”
“Megjön Verstappen, megy tíz kört, és máris jó versenyzőnek néz majd ki. Úgy tűnik majd, hogy bárki képes Forma-1-es autót vezetni, míg édesapám (az 19820-ben elhunyt Ferrari-pilóta, Gilles) idejében a versenyzők hősöknek számítottak, akik szinte kezelhetetlen szörnyeket voltak képesek irányítani.”
“Bár én az Indycarból érkeztem, az F1 még engem is lenyűgözött, de a mai F1 nem izgalmas. Az autók lassúnak tűnnek.”