Fernando Alonso 2010-ben érkezett a Ferrarihoz, az azóta eltelt öt idényben 11 győzelmet, 44 egyéb dobogós helyezést, 1186 pontot gyűjtött a csapattal, de nagy álma, a harmadik világbajnoki cím nem jött össze, háromszor lett 2.


Az eredetileg 2016 végéig szerződéssel rendelkező spanyol távozása már másfél hónapja nyílt titok, de végre-valahára hivatalosan is megerősítették a felek, hogy a 2014-es idény végén elválnak útjaik.
“Nem könnyű számomra a mai nap, mert bár mindig lelkesen tekintek a jövőbe, az idei szezon végén a Ferrari-versenyzői pályafutásom véget ér. Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, de alaposan megfontoltam, és végig a Ferrari iránti szeretetem vezetett” – mondta a kétszeres világbajnok.
“Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy magam dönthetek a jövőmről, most is így van. Köszönöm a csapatnak, hogy megértették az álláspontomat!” 
Alonso valószínűleg a McLaren-Hondánál folytatja 2015-től, míg a mostani bejelentés megnyitotta az utat a Ferrari előtt, hogy megerősítsék Sebastian Vettel érkezését. A német három évre írt alá.
Hivatalos: Alonso elhagyja a Ferrarit, Vettel az utód 3


“A Scuderia Ferrari úgy döntött, hogy bizalmat szavaz a Forma-1 legfiatalabb többszörös bajnokának. F1-es tekintetben Sebastian Vettel a fiatalság és a tapasztalat különleges keverékével bír, és olyan hozzáállást hoz a csapathoz, ami mindennél többet ér majd, amikor Kimivel (Räikkönen) együtt igyekeznek megfelelni a ránk váró kihívásnak, annak, hogy minél előbb élmenők legyünk megint” – mondta a csapatfőnök, Marco Mattiacci.
A Red Bulltól hat szezon után négyszeres bajnokként távozó Vettel természetesen nem hagyta ki példaképe, Michael Schumacher megemlítését:
Hivatalos: Alonso elhagyja a Ferrarit, Vettel az utód 4


“A pályafutásom következő szakasza a Ferrarinál zajlik majd, ez számomra egy álom valóra válása. Kissrácként a vörös autóban ülő Michael Schumacher volt a bálványom, ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy most én is lehetőséget kapok, hogy Ferrarival versenyezzek!” 
“Egy kis ízelítőt már kaptam a Ferrari szelleméből, amikor 2008-ban Monzában megszereztem az első futamgyőzelmemet egy maranellóban készült motorral (a Toro Rossóval). A Scuderiának óriási múltja van a Forma-1-ben, végtelenül motivált vagyok, hogy visszatérjünk az élre. Szívem-lelkem beleadom majd!”