A Forma-1-ből tavaly év végén visszavonult, idén már a Porsche Le Mans-projektjében versenyző Mark Webber az osztrák Salzburger Nachrichtennek adott interjút. A 38 éves ausztrált a hétvégén következő F1-es fináléról kérdezték, de inkább a sportág állapotáról beszélt. Nem túl hízelgően.


“Azt kell mondjam, vannak ennél fontosabb dolgok is most a Forma-1-ben. Az egész sportág állapotára gondolok” – utalt a kis- és középcsapatok haldoklására és a 2014-es műszaki változásokra.
“Nézzük csak meg Kimit (Räikkönen)! Ez ma nem versenyzés. Ha a határig lehetne vinni az autókat, biztosan ott lenne az élmezőnyben. Kör kör után futná a leggyorsabb köröket. Most teljesen frusztrált.”
“Arról is hallottam, hogy Bernie Ecclestone szerint a Forma-1-nek nem kellenek a fiatal nézők, felettébb érdekes!”
Míg a nézők közül az öregebb, pénzes közönséget célozzák, a pályán azért vannak fiatalok, jövőre a Toro Rossónál az alig 17 éves Max Verstappen is bemutatkozik. Webber szerint ez már túlzás.
Webber ki nem állhatja a Forma-1-et 3


“Nem hiszem, hogy a nézők azért vesznek jegyet 400 euróért, hogy egy 17 éves tinit nézzenek. Egy fiatal még belefér, de ha négy-öt van, az azért már túlzás. Rendben, régen is voltak ilyenek, Fernando, Kimi, de ezek különleges esetnek számítottak, alapos megfontolás után kerültek be és végül sikeresek is voltak. Az autókat is sokkal nehezebb volt vezetni, a kudarc kockázata jóval nagyobb volt.” 
“Ma már szinte kínos, amikor egy F1-es autó kigurul a garázsból, épp csak egy kicsit erősebb GP2-es, nem a Forma-1, amit megszoktunk.”
“Jó pár hónapja nem láttam már teljes futamot a tévében. A Brazil Nagydíj után hallgattam a rádiót, de 85 százalékban a gumikról beszéltek. Ez a versenyzőknek és a nézők számára is kiábrándító. A DRS is szégyen.”
Webber ki nem állhatja a Forma-1-et 4


“Nagyon más ez, mint a 2000-es évek közepén. Azt hiszem, az elmúlt 3-4 év fejleményei egyáltalán nem jönnek be a nézőknek.”
“Négy bokszkiállás, komolyan? És mindenféle fizetős pilóták? Az F1-ben az abszolút legjobb versenyzőknek kellene lennie, de némelyik srác, akinek ott lenne a helye, még az egy tesztnapért elkért 400 ezer eurót sem tudja összeszedni.” 
Az ausztrál veterán egykori csapattársa, Sebastian Vettel Red Bulltól való távozását, és – valószínűleg – a Ferrarihoz való átszerződését is érintette:
Webber ki nem állhatja a Forma-1-et 5


“Nekem nem meglepő, mindig is úgy gondoltam, hogy ott köt majd ki, ahova feltehetőleg megy. Szerintem a következő csapat egyben az utolsó is lesz a Forma-1-ben. Frusztrált volt (a Red Bullnál), eredményeket akar, de azzal is teljesen tisztában van, hogy türelemre lesz szüksége.”
“De lehet, hogy nagyon is jól döntött. Amikor Lewis Hamilton távozott a McLArentől, mindenki azt hitte, hogy megőrült, aztán nézzük csak meg, hol tart most!”