A Caterham és a Marussia összeomlása és több más csapat pénzügy nehézségei miatt reális lehetőséggé vált, hogy a mezőny feltöltésére a nagyobb alakulatok harmadik autókat küldjenek pályára.


Az Amerikai Nagydíj előtt több versenyzőt is megkérdeztek a témáról. A bajnoki éllovas Lewis Hamilton arra figyelmeztetett, hogy a harmadik autók indítása komoly pluszköltséget és pluszmunkát jelentene a csapatoknak, de jó lehetőséget is magában hordozna.
“Az jó lenne, hogy így lehetőséget kapnának az ifjoncok is. Tapasztalt pilóták mellé kerülnének, sokkal jobban tanulhatnának, mint régen” – mondta  a 2008-as bajnok.
A Williamsnél második F1-es évét töltő Valtteri Bottas így beszélt: “Mindenki szeretne minél több autót, minél több, annál jobb. Versenyzőként én semmi negatívumot nem látok ebben.”
A Red Bull-os Daniel Ricciardónak sincs baja az ötlettel: “Ha felkérnek a harmadik autó indítására, akkor megvizsgáljuk és megvalósítjuk. Részemről semmi gond nem lenne egy második csapattárssal.” 


Az ausztrál pilóta a fentiekkel együtt egy kicsit korábban adott interjújában azért kiállt a kiscsapatok szükségessége mellett is.
“Nyilván eredmények tekintetében a HRT-s hat hónapom sikertelen volt” – utalt arra, hogy 2011 második felében a sereghajtónál melegített a következő évi Toro Rossó-s bemutatkozásra. “Azonban arra nagyon is jó volt számomra, hogy belerázódjak a Forma-1-ben. Egyértelműen jó első lépcső volt. A kiscsapatoknál nyugodtan lehet tanulni. Persze az F1-ben mindenki a reflektorfényben van, de sokkal kevésbé, ha a mezőny végén van az ember.”
“És egyszerűen a létszám miatt is jobb a minél több autó. Emlékszem, hogy 2008-ban a Formula Renault-ban 40 induló volt – semmi sem ér fel a nagy mezőnnyel, még akkor sem, ha egyesek lassúak. Így látványos a dolog. Szóval ebből a szempontból és a versenyzők fejlődése szempontjából s kell a minél több autó, a minél több csapat. Nagy kár lenne, ha örökre elveszítenénk őket.”


Míg Ricciardo nagyjából semleges a harmadik autókat tekintve, a mezőny legtapasztaltabb pilótája, a 2009-es bajnok Jenson Button még akkor sem kérne az ötletből, ha csak így tarthatná meg az ülését a McLarennél vagy általában a Forma-1-ben.
“Ha egy csapat úgy dominálna, mint idén (a Mercedes), akkor vinnék az egész dobogót. Szerintem baj lenne, ha ebbe az irányba mennénk. Nekem egyszerűen nem tetszik háromautós csapatok ötlete. Mindig is két autó volt, a Forma-1 így működik.”