A Caterham és a Marussia összeomlása miatt az egész F1-es mezőny nyugtalan, benne van a pakliban, hogy a két csapat eltűnése csak a kezdetet jelenti. A hírek szerint veszélyben lehet még a Sauber is, sőt állítólag a Force India anyagi helyzete sem teljesen megnyugtató.


“A Forma-1 annyira azért nem nagyszerű, hogy ne tudna összeomlani” – figyelmeztetett a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn. Az Auto, Motor und Sport szerint a Force Indiának a motorokért kell kifizetnie az aktuális részletet a Mercedesnek, hogy az Amerikai Nagydíjra is megkapja, ami jár. Ha elmarad az utalás, még egy csapat eshet ki az austini futamról, de ez nyilván csak elméleti lehetőség.

“2010 óta három új csapat érkezett, és mostanra mindhárom összeomlott” – jelezte Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke, hogy mostanság nem éppen rózsás a helyzet az F1-ben. “Ez a kezdetektől borítékolható volt. Tulajdonképpen csak öt csapatnak van beleszólása az F1 ügyeibe – még több csapatot fogunk elveszíteni, ha ez így megy tovább.”

Elképzelhető, hogy végül elkerülhetetlen lesz a harmadik autók bevetése, de az Auto, Motor und Sport szerint már erre is készültek tervek. Ecclestone első körben a Ferrarival, a Red Bull-lal és a McLarennel lépett kapcsolatba, ha pedig közülük valaki nem vállalná a dolgot, a Mercedes a “tartalékos”.

A Ferrari és a Red Bull állítólag már jelezte, hogy készen áll a feladatra, a McLaren még hezitál, mert nem tudja (ahogy senki más sem), hogy a harmadik autóért a jogtulajdonos vagy a megrendelő csapat fizetne. “Nekünk van kapacitásunk Milton Keynesben, és a harmadik autó még azt a luxusproblémánkat is megoldaná, hogy túl sok nagyszerű pilótánk van túl kevés kocsira” – mondta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója.