A Japán Nagydíj hétvégéjére nyílt titokká vált, hogy Fernando Alonso és a Ferrari útjai elválnak az idény végén, a spanyol nem tölti ki a 2016-ig szóló szerződését a csapattal.


Hivatalos bejelentés ugyan még nem történt, de szerdán a legmagasabb szintről erősítették meg a dolgot: a Ferrari hétfőn leköszönt elnöke, Luca di Montezemolo az olasz RAI-nak beszélt erről:
“Fernando két okból távozik: egyrészt szeretne új környezetbe kerülni, másrészt pedig a kora miatt nem várhat örökké, hogy újra bajnoki címet nyerhessen” – mondta. “Kiábrándult, amiért ennyi éven keresztül nem sikerült neki (a Ferrarival), új motivációra van szüksége” – tette hozzá.
A közvélekedés szerint Alonso helyét a Red Bulltól lelépő Sebastian Vettel kapja, a spanyol pilóta jövőre azonban sokkal homályosabb. A McLaren-Honda örömmel fogadná, de úgy tudni, a tárgyalások rosszul haladnak, a fizetés és a szerződés hossza sarkalatos kérdés, amiben nem sikerül a megegyezés.
Alonso a Mercedeshez szeretne bekerülni, ott viszont nincs hely, a spanyol versenyzőt inkább csak mumusként használják arra, hogy kedvező feltételekkel hosszabbítsanak szerződést Lewis Hamiltonnal.
Ha Alonso komolyan hiszi, hogy a Mercedesnél 2016-ra helyet kaphat, akkor persze akár ki is hagyhat egy évet, ami azonban igen kockázatos.