Sebastian Vettel nagy meglepetésre múlt pénteken Szuzukában bejelentette, hogy nem tölti ki a 2015 végéig élő szerződését a Red Bullnál, az idei év végén elhagyja a csapatot a négyszeres bajnok.
Vettel helyére a Red Bullhoz a bizonyítottan ígéretes Toro Rosso-újonc, Danyiil Kvjat kerül, a nagycsapatot pedig az idén a német sztár alaposan elverő Daniel Ricciardo vezeti majd. A Red Bull-csapatok tulajdonosa, Dietrich Mateschitz szerint meglesznek Vettel nélkül, a cserebere még előnyös is számukra bizonyos szempontból.


“Nem vagyok elkeseredve a távozása miatt. A Red Bull jelenlegi, (Renault-)motorból adódó hátránya miatt miatt nincs is szükség egy négyszeres világbajnokra, aki a legjobb formájában is csak a legjobb üldöző lehet” – utalt az osztrák milliárdos a Mercedes dominanciájára.
Mateschitz leszögezte, hogy Vettel pótlásával is teljesen elégedett: “Nem volt szükséges és igazságos sem lett volna visszatartani (Vettelt), főképp hogy a távozása jelentős megtakarítást is jelent. Amúgy is meggyőződésem, hogy a pilótacserék alaposan megbolondítják majd a Forma-1-et a jövő évben.”
Bár az épp csak idén bemutatkozott Kvjattal szemben alulmaradt a már harmadik F1-es évét gyűrő, a Toro Rossónál Ricciardo méltó ellenfelének bizonyult Jean-Eric Vergne, a tini Max Verstappen jövő évi F1-es alkalmazása miatt eredetileg kidobni tervezett francia Kvjat előléptetése után egy kicsit reménykedhet.


A Toro Rosso a Red Bull utánpótlás-programjából kényelmesen válogathat, három-négy pilóta is rendelkezésre áll, a 17 éves Verstappen és a ralilegenda Carlos Sainz hasonló nevű fia, azaz két újonc együtt már talán kockázatos lenne, ismerte el Szocsiban a faenzai alakulat főnöke, Franz Tost:
“Sainzon kívül is vannak pilóták. Itt van rögtön Jean-Eric Vergne, aki már tapasztalt versenyző. Carlos Sainz Jr. jelenleg vezeti a Formula Renault 3.5-öt, és ott van Pierre (Gasly, szintén FR 3.5), valamint Alex Lynn (GP3-éllovas) is. Szerencsére a Red Bullnak számos gyors, képzett versenyzője van, pár héten belül pedig eldől, hogy kié lesz az ülés.”