Úgy tűnik, Bernie Ecclestone-nak mindennél fontosabb, hogy barátja, Vlagyimir Putyin kedvébe járjon az Orosz Nagydíjon, ugyanis eddig példátlan módon teljes csendet kért a Forma-1-es csapatoktól és pilótáktól a futam előtti himnusz idejére, amikor az orosz elnök is rajtrácson tartózkodik majd.


“Mindenkit arra kérünk, hogy a nemzeti himnusz közben teljes csend legyen a rajtrácson. A Forma-1-et az egyik legudvariatlanabb sportként emlegetik a himnuszok alatti viselkedése miatt, a nézőktől, civil és politikai szervezetektől érkezett panaszokat immár nem lehet figyelmen kívül hagyni” – állt a csapatoknak küldött körlevélben.
A nemzeti himnuszokat egyébként a rajt előtti készülődés hevében, az egyik legsűrűbb, leghúzósabb időpontban játsszák, eddig soha nem merült fel, hogy “vigyázzba” vágják magukat az F1-esek. Sem a korábbi spanyol király, János Károly, sem a brit királyi sarj, Vilmos herceg kedvéért, de még a rendmániás Szingapúrban vagy a tekintélyre nagyon kényes Bahreinben és Abu-Dzbiban sem kértek eddig ilyesmit. Úgy tűnik, Putyin “cár” az aduász.


Az orosz elnök érkezése kapcsán a különböző televíziós stábokat is figyelmeztették arra, hogy a távirányítású robbanószerkezetek elleni óvintézkedések keretében kiküldött zavaró frekvenciák Putyin pályára való érkezése idején ideiglenesen “kilőhetik” a nem kábelesen működő kamerákat és mikrofonokat, emellett a rajtrácson sem szabad majd túl közel merészkedni az Ecclestone által körbevezetett államfőhöz, ugyanis a testőrei rövid úton intézkednek, ha ilyesmi előfordul.
Az Orosz Nagydíj biztonsága amúgy is példátlan, még a sokat látott veterán újságírókat is meglepte a legszigorúbb reptéri ellenőrzésekre emlékeztető beléptetési procedúra.
A Forma-1 történetének első Orosz Nagydíját vasárnap délután – magyar idő szerint – 13 órakor rendezik a szocsi olimpiai parkban kialakított utcai pályán.