A múlt vasárnapi Japán Nagydíjon a televíziós közvetítésen élőben nem lehetett látni Jules Bianchi borzalmas balesetét, percekig azt is találgatni kellett, miért is mutatják Adrian Sutil kicsúszásának nem túl látványos helyszínét.


Mára persze tudjuk, hogy a Marussia 25 éves francia pilótája 170-180 km/órás sebességgel nekicsapódott a Saubert mozgató traktor farának és súlyos fejsérüléseket szenvedett.
A balesetet a közvetítés alatt később sem mutatták, a nagyközönség csak egy később előkerült, helyszíni néző által elkapott videóról (Kattints ide) ismert. 
Egyesek felvetették, hogy a szervező FOM (Ecclestone-ék) és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azért tartják vissza a tévés felvételeket, mert azok tovább erősíthetnék a vádakat, miszerint hibáztak a futamidőpontjának megtartásával, a biztonsági autó beküldésével vagy épp a zászlók alkalmazásával, de a német Auto Motor und Sport szerint egész más az ok.


A FOM a “baleset áldozatainak érdekében”, azaz a pilóta és családja kedvéért nem mutatja meg, pontosan mi is történt, ugyanis az AMuS újságírója, Michael Schmidt szerint a felvételből kiderülne, hogy “a versenyző túl gyorsan hajtott a sárga zászlók alatt. Az F1 nem önmagát, hanem Jules Bianchit óvja, ugyanis a felvételek és a telemetriai adatok esetleg azt bizonyítanák, hogy a pilóta volt a hibás”.
“Az adatok nyilvánosságra hozatala nem lenne fair Bianchival szemben, mert pillanatnyilag képtelen előadni a saját verzióját” – mondta egy névtelenül nyilatkozó F1-es dolgozó.
Közben a Marussia még mindig nem közölte, hogy mik a tervei a hétvégére, indulnak-e az Orosz Nagydíjon, és ha igen, egy autóval vagy kettővel. Szocsiban mindenesetre ott van a csapat tartalékosa, az amerikai Alexander Rossi, ahogy befutott már az ügyvezető és sportigazgató Greame Lowdon is – a csapatfőnök, John Booth ellenben továbbra is Japánban, Bianchi mellett van, lehetséges, hogy a teljes versenyhétvégét kihagyja.