Bár eredetileg is Daniel Ricciardo állt közelebb, nagyon halvány bajnoki esélyesként a Mercedes párosához, miután múlt pénteken Sebastian Vettel bejelentette, hogy az év végén távozik a Red Bulltól, még logikusabbnak tűnik, hogy a német helyett az ausztrál tehetséget támogassa a csapat az idény hajrájában.
A Japán Nagydíjon Vettel talán előnytelenebb gumistratégiát kapott, mint Vettel, egyesek ezt már jelnek vélik, de Red Bull motorsportfőnöke azt mondja, nem lesz lefokozás, marad az egyenlőség.


“Nem igaz, hogy rosszabb stratégát kapott!” – mondta Helmut Marko. “Megkérdeztük Sebastiant, hogy be akar-e jönni friss gumikért az utolsó etapra, ő pedig vállalta a kockázatot. Bíztunk benne, hogy esetleg még Rosberget is elkaphatja az új gumikon, szóval ennek semmi köze nem volt a diszkriminációhoz. Nálunk nincs pilótasorrend. Sportszerűek maradunk, ez a filozófiánk.”
Marko Azt is elmondta a Servus TV adásában, hogy Vettel pénteki bejelentése nem érte teljesen meglepetésként.
“Pénteken Szuzukában beszéltem vele, mert észrevettem, hogy valami nincs rendben. Aztán együtt vacsoráztunk, és akkor elmondta, hogy elhagy minket” – mesélte, hozzátéve, hogy továbbra is barátok, ugyanakkor nem jött jól, hogy a négyszeres bajnok az utolsó pillanatban döntött a szerződésbontásról.
Vettel helyére a Red Bull a Toro Rosso idei újoncát, az orosz Danyiil Kvjatot ülteti, Marko ezt a döntést is megindokolta.
“Alonso lett volna a biztonsági megoldás, de ez nem illik a Red Bullhoz. Egy ilyen lépéssel viccet csinálnánk az utánpótlásprogramunkból.” 


Ugyan hivatalos bejelentés még nem történt, de a paddock gyakorlatilag tényként kezeli, hogy Vettel a Ferraritól távozó Alonso helyére érkezik 2015-ben. Az egykori Ferrari-pilóta, ma a Mercedes-csapat elnökeként dolgozó Niki Lauda nehéz éveket jósol a négyszeres bajnoknak Maranellóban.
“A több évnyi krízis után most új fejezet nyílik a Ferrarinál. Olyan, mint Schumacher idején (1996-ban)  – most már van egy négyszeres bajnokuk, aki húzhatja a csapatot.”
“De valószínűleg jövőre még nem küzdhetnek majd a bajnoki címért, tovább tart majd, hogy arra alkalmas autót építsenek.”
Lauda egyébként nem érti, hogy miért várnak még a hivatalos megerősítéssel:”Nem értem, hogy miért voltak olyan hülyék, hogy nem reagáltak azonnal. Amikor meglepetésszerűen megérkezett a Red Bull közleménye, egyszerűen azt kellett volna mondaniuk, hogy igen, Vettel hozzánk csatlakozik.”