Jules Bianchi szörnyű szuzukai balesete után vasárnap újabb szomorú hírt kapott a Forma-1-es világ: Olaszországban, Róma közelében motorbalesetben elhunyt Andrea de Cesaris.
Az 55 éves ex-versenyző 1980-ban kezdte pályafutását az F1-ben, 15 éves karrierje során pedig kétes értékű rekordot állított fel azzal, hogy ő lett a legtöbb futamon induló (208), de győzni sosem tudó pilóta a sportág történetében.
1982-ben azért más rekordot is elért: a Lond Beach-i Nyugati Amerikai Nagydíjon 22 éves és 308 naposan az addigi legfiatalabb pole-szerző lett.


Az Alfa Romeónál, a McLarennél, a Brabhamnél, a Ligier-nél, a Tyrrellnél, a Jordannél és a Saubernél is megfordult olasz jobb napjain erős pontszerző helyekért, sőt dobogós eredményekért küzdött, azonban általában nem jutott el a célvonalig, előbb összetörte valahogy az autót. Szó szerint sokkal többször esett ki, mint ért be, ebben is rekordtartó lett, a beceneve Andrea de Crasheris volt.
Az esés-kelése ellenére – vagy épp azért – Cesaris a nézők egyik kedvence volt.
Az F1-es visszavonulás után a szörfözésre koncentrált, emellett sikeres bróker lett, 2005-ben pedig a veterán pilótáknak indított Grand Prix Masters szériában is rajthoz állt.
Videón Bianchi balesete!

Elhunyt a Forma-1 balesetkirálya 1