Annyira izgalommentes volt a Japán Nagydíj időmérője, és az érkező tájfun miatt annyira lutrinak néz ki a verseny, hogy gyakorlatilag az összes nyilatkozat a Sebastian Vettel bejelentése nyomán kinyílt átigazolási lehetőséget elemezte. A McLaren sem volt kivétel, az időmérő helyett Jenson Button is ugyanúgy a jövőjével foglalkozott, mint mindenki más.


Vettel lépésével Button nehéz helyzetbe került: ha Alonso valóban a McLarenhez megy, az angol kiszorulhat a csapattól, azt pedig, hogy ez reális lehetőség, jól szemléltette, hogy Button kifejezetten mogorva fejjel járkált a szuzukai paddockban szombaton.

“Hogy mi lesz a McLarennél? Erről rögtön tudni fognak, amint eldőlt a kérdés. Akkor majd lesz sajtóközlemény is” – válaszolta Button nem túl udvariasan az újságíróknak, amikor a jövőről kérdezték.” Azért Button mellett szól, hogy hosszú éveket dolgozott már a Honda gyári csapatánál, a barátnője is félig japán, így elég jól kiigazodik a helyi kultúrában.

“Nehéz időket is átéltünk közösen, de persze voltak szép pillanatok is” – tekintett vissza Button a hondás időkre. “Szerencsétlen pillanatban szálltak ki a sportból, de biztosan jó okuk volt rá.” Button magának is csinált egy kis reklámot. “Szomorú lennék, ha minden egyes szombat a hétvége végeredményét is jelentené. Az idén többször is úgy vágtunk neki az időmérőknek, hogy a pontszerzést helyeztük előtérbe, tudatosan vállalt kompromisszumokkal. Egészen őszintén: nem emlékszem olyan hétvégére, amelyből többet ki tudtam volna facsarni.”

Button Kevin Magnussenhez hasonlóan a főnökből, Ron Dennisből sem tudja kiszedni, mik a tervek 2015-re. Ezzel kapcsolatban Dennis annyit mondott: “Jelenleg egyetlen pilótával sincs szerződésünk a következő szezonra. De most az a legfontosabb, hogy nyerő autót építsünk.”