Annyi támadás érte a Forma-1-et az elmúlt hónapokban a túl könnyen vezethető autók miatt, hogy a sorozat fejesei elszánták magukat a változtatásra. A Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésein rendszeresen előkerült a téma, a Nemzetközi Automobil Szövetséggel közösen abban maradtak az illetékesek, hogy tanulmányban vizsgálják meg a lehetőségeket.


A végső lökést a 16 éves Max Verstappen leigazolása adta meg, akinek szerződtetése sokak szerint jelzi, hogy az F1-es autók vezetése újabban szinte gyerekjáték. A tanulmány néhány hónap alatt elkészül, és elképzelhető, hogy a megállapítások alapján már 2016-ra változtatnak az autókon. A gumik tapadását, az autók méreteit és az aerodinamikai teljesítményt kiemelt területként kezelik.

Daniel Ricciardo sok pilótához hasonlóan elismeri, hogy a mai autókat nem olyan nehéz vezetni. “Nem egy könnyed séta a parkban, de tény, hogy a néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal könnyebb dolgunk van a versenyeken” – mondta Ricciardo. “Azt persze nem akarjuk, hogy az autók mondjuk olyan gyorsak legyenek, mint tíz éve, de a légörvények miatt esélytelen legyen bárkinek a nyomában maradni. Ami most van, talán nem annyira rossz kompromisszum, de biztosan lehet javítani a helyzeten.”

A négyszeres bajnok Alain Prost szerint itt volt az ideje a változtatásnak. “Nem tudom, mi lesz Verstappennel, de az biztos, hogy gond nélkül el fogja vezetni az autót” – fogalmazott Prost. “Ez a mi időnkben egyáltalán nem volt lehetséges. Az autókat fizikailag annyira megterhelő volt vezetni, hogy a szezon elején képtelenek voltunk egy teljes tesztnapot végigcsinálni. Nem kell mindenben a régi időket majmolni, de igenis mindent meg kell tennünk egy normális F1-ért.”