A vasárnapi Olasz Nagydíjon a pole-ból induló Lewis Hamilton a rajtnál visszaesett, míg a bajnoki éllovas Nico Rosberg ellépett az élen. A német azonban kétszer is elhibázta az első kanyar féktávját, a menekülőúton végzett második szlalomozásnál Hamilton át is vette a vezetést és győzött.
Sokak szerint a 29. körben történt kulcsmomentum nem volt véletlen, a Mercedes a spái incidens büntetéséül Rosberggel eladatta a vezetést, esetleg valami műszaki bűvészkedéssel vitték hibába a németet. 
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 1
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 2

F1: Nem büntetésből veszített Rosberg

F1: Nem büntetésből veszített Rosberg

F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 26
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 27
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 28
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 29
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 30
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 31
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 32
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 33
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 34
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 35
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 36
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 37
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 38
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 39
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 40
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 41
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 42
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 43
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 44
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 45
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 46
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 47
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 48
Fotó megosztása:
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 49


“Alig füstölt a gumi (Rosbergnél), nem egészen értem, hogy történt ez a hiba a pálya viszonylag egyszerű részén. Azon a ponton a hibázás nem jár nagy veszteséggel, szóval egy kicsit össze vagyok zavarodva. Egy kicsit túl könnyen feladta, szerintem legalábbis meg kellett volna próbálnia befordulni. Először arra gondoltam, hogy végül is okosan csinálta, mert elég hihető a dolog, de aztán úgy voltam, hogy hahó, hát mi folyik itt?” – mondta például a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart.
A Mercedes részéről természetesen visszautasították ezeket a találgatásokat:
“Csakis egy paranoiás találna ki ilyesmit. Ha tényleg mi ötlöttük volna ki ezt, akkor tényleg nagyon ügyesen csináltuk!” – mondta a csapatfőnök, Toto Wolff. 
“De egyszerűen hatalmas volt a nyomás Nicón, mert Lewis nagyon gyors volt, ahogy azt már az időmérőn is láthattuk előtte. Próbáltuk óvni a hátsó fékeket, ezért a fékerőeloszlást előre állíttattuk, Nico keményen fékezett és elvétette pontot – bizarr hiba volt, de semmi technikai titok nem volt mögötte.”
F1: Nem büntetésből veszített Rosberg 50


Rosberg is elhessegette, hogy Hamilton kedvéért eldobott volna egy győzelmet: “Hallottam az összeesküvés-elméletről, de miért tennék ilyet szándékosan? Semmi értelmes magyarázata nem lenne. Ha a csapat parancsba adná, akkor engedelmeskedni kellene, de miért is utasítanának arra, hogy adjam át a vezetést?”
Wolff szerint végül így is minden jól sült el, kár spekulálni: “Ez volt a tökéletes eredmény, izgalmas volt, kemény verseny, de nem értek össze. Hogy mi mondtuk-e Rosbergnek, hogy rontsa el a sikánt és így engedje el Lewist? Egyáltalán nem! Ez az egyéni bajnoki címről szól, Nico nagy nyomás alatt állt, Lewis pedig megérdemelten győzött. Elképesztő volt a tempója, ezért nyert.”
A monzai eredményt követően Rosberg továbbra is vezet Hamilton előtt, igaz, a 29 pontos előnye 22 egységre csökkent.