Megoszlik az F1-es világ véleménye a spái Hamilton-Rosberg ütközésről, a többség azonban inkább a németet látja vétkesnek. Az FIA belső cicaharcnak minősítette a történteket, ma már nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy utólagos büntetést kap a német. A szervezet kitart amellett, hogy egyszerű versenybaleset történt.

F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 1
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 2

F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta

F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta

F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 29
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 30
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 31
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 32
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 33
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 34
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 35
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 36
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 37
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 38
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 39
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 40
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 41
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 42
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 43
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 44
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 45
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 46
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 47
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 48
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 49
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 50
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 51
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 52
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 53
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 54
Fotó megosztása:
F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 55


Jenson Button, Lewis Hamilton korábbi csapattársa szerint az akció minimum megkérdőjelezhető volt Rosberg részéről. “Könyörgöm, ott nem volt semmi! Hely legalábbis biztosan nem, hihetetlen az egész” – mondta Button. “Mindig mondtam, hogy a világbajnoki címet az nyeri, aki a legjobb munkát végzi a pályán. Nos, jelenleg nem ez a helyzet, nagy kár, hogy nem tisztább harcot látunk.”

Button szerint az is benne lehet az incidensben, hogy Rosberg pályafutása során először harcol a vb-címért, és az ezzel járó nyomást nem feltétlenül kezeli a legjobban. Felipe Massa – akinek autóját alaposan megrongálták Hamilton gumidarabjai, és emiatt a pontszerző helyektől messze lemaradva végzett – korábban azt mondta, hogy Rosberg manővere egyértelműen büntetést érdemelt volna, David Coulthard ugyanakkor úgy van vele, hogy ezt nem lehet egyértelműen megállapítani.

“Ezt nem lehet előre eldönteni, hogy valakinek okozunk egy defektet” – vélekedett Coulthard. “A karrierem során vagy tízszer veszítettem el az első szárnyamat, mert azt szó szerint nem is látni az autóból. A felügyelők tulajdonképpen jó döntést hoztak, de lehetőséget kéne adni nekik más szempontok vizsgálatára is, mert összességében ez mégsem egy átlagos versenybaleset volt.”

Coulthard szerint Rosberg manővere inkább ügyetlen volt, mint szándékos, de azokkal a véleményekkel egyetért, hogy bizonyítani akart Hamiltonnak. “Ne feledjük, Lewistól kapott egy pofont Bahreinben, aztán még egyet Magyarországon. Valószínűleg úgy érezte, meg kell mutatnia, hogy nem lehet csak úgy félrelökni.”

F1: Rosberget felpofozták, most visszaadta 56


Gerhard Berger szerint nem kérdés, hogy az ütközésért Rosberg a felelős. “Ezen nincs mit vizsgálni, amikor azonban két ilyen kaliberű versenyző harcol kerék a kerék ellen, akkor történhet valami” – így Berger. “Lehetett látni, hogy abban a kanyarban van sansz az előzésre, szóval nem volt öngyilkos manőver. Egyszerű versenybaleset, semmi több.”

“Nem számít, hogy a második vagy a 33. körben tart a verseny, ha egy pilóta érzi az esélyt, akkor meg kell próbálkoznia az előzéssel. Nico sem tett mást, és a szurkolók pont ezt akarják látni.” Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója csak annyit mondott, hogy a Mercedes “pokoli felfordulást” kockáztat, ha nem rak rendet két pilótája között.

Az FIA véleményét a pilótastewardként rendszeresen dolgozó Derek Warwick erősítette meg. “Noha Rosberg hülyeséget csinált, ez nem a felügyelők és az FIA, hanem a Mercedes belső problémája. Az FIA nem fog beavatkozni ebbe az ügybe. Csak új bizonyítékok esetén lehetne erről szó, de egy belső megbeszélésről kiszivárgott, aztán megcáfolt nyilatkozat nem éppen új bizonyíték” – fogalmazott Warwick.

Az egyetlen, aki a markát dörzsöli a balhé miatt, az Bernie Ecclestone. “Ami történt, az óriási érdeklődést generált az F1 felé. Ez nagyon jó a sportnak” – lelkendezett az üzletember.