A Mercedes versenyzői között újabb szintre lépett a bajnoki címért folyó élet-halál harc. A Belga Nagydíjon az első sorból indultak, és bár a rajtjuk nem volt túl tiszta, a második kör elejére már ők ketten haladtak az élen: elöl Lewis Hamilton, mögötte a pole-ból visszaesett bajnoki éllovas Nico Rosberg.
A német a 2. körben megpróbálta visszaszerezni a vezetést, de a Les Combes külső ívén első szárnya jobb végével hozzáért Hamilton bal hátsó gumijához. Tört a szárny, az angol pedig defekttel kullogott vissza a bokszba, teljesen a mezőny végére csúszott.


A jó stratégiának köszönhetően Rosberg végül a második helyen ért be, a de versenyt a Red Bull-os Daniel Ricciardo nyerte, Hamilton pedig nem sokkal a vége előtt motiválatlanság – papíron valamilyen mondvacsinált műszaki hiba – miatt ki is állt.
A Mercedes-csapat főnökei tajtékzottak a futam után, főképp Rosbergre voltak zabosak.
“Elfogadhatatlan kockázat volt! Elfogadhatatlan volt ez a futam. Hihetetlen, hogy ütköztek a pilótáink! Egyetlen szabály van: egymással nem ütközhetnek, most pedig pont ez történt a 2.körben” – mondta Toto Wolff.
A csapat címzetes elnöke, Niki Lauda is ugyanígy értékelte a történteket: “Nagyon egyszerű: elfogadhatatlan, hogy Nico a második körben nekiment Lewisnak, egyszerűen elfogadhatatlan. 16.15-kor megbeszélést tartunk, de ez egyértelműen elfogadhatatlan. Ha a végén történik, amikor a győzelemért harcolnak, talán van miről beszélni, de így, a második körön ezzel a Red Bullnak adtuk a győzelmet. Azt hittem, van elég eszük a pilótáinknak, de világos, hogy nincs.”
Lauda egyébként bocsánatot kért Hamiltontól az eltolt futamért, az angolra pedig rá is fér a pátyolgatás, hiszen vezetni sem volt kedve. A spái eredményekkel Rosberg 29 pontra növelte előnyét az angollal szemben a bajnokságban.