Míg a Mercedes idén tarol, a címvédő Red Bull pedig az ezüst nyilak esetleges hibáit kihasználva győz egy-egy futamon, a tavaly még katasztrofálisan teljesítő Williams is szépen beférkőzött az élmezőnybe. 
A grove-i csapat idén kezdte meg az állítólag hét évre szóló mercedeses motorszerződését, a legjobb erőforrás pedig hozza is az eredményeket. A Williams vezető versenymérnöke, Rob Smedley szerint a jó motor és a jó kasztni kombinációjával a világbajnoki címért is küzdhetnek a következő években, ehhez nem is kell gyári csapatnak lenniük.
F1: A Williams újra bajnoki címre hajt 1
F1: A Williams újra bajnoki címre hajt 2

F1: A Williams újra bajnoki címre hajt

F1: A Williams újra bajnoki címre hajt

F1: A Williams újra bajnoki címre hajt 4
Fotó megosztása:
F1: A Williams újra bajnoki címre hajt 5


“A csapat immár a bajnoki cím megnyerését tűzte ki célul. Igen, nem vagyunk gyári alakulat, de vajon a Red Bull tényleg gyári csapat? A Mercedes és a Ferrari valódi gyári csapat, hiszen náluk minden házon belül zajlik. De ha megnézzük az eltérő sorsukat, adja magát a kérdés, hogy a gyári csapati lét automatikusan garantálja-e a futamgyőzelmeket és bajnoki sikereket. Szerintem nem” – mondta az egykori Ferrari-mérnök.
“A célunk csakis a világbajnoki cím lehet, visszatérni az élre. Nem szabad arra hajtanunk, hogy mi legyünk a legjobb üldöző, hiszen ezt már el is értük, innen csakis a bajnoki siker lehet a következő lépés.”
A Williams pillanatnyilag a konstruktőri bajnokság 4. helyén áll 135 ponttal, hét egységgel a Ferrari mögött. 
A grove-iak minden bizonnyal sokkal jobban állnának, ha Felipe Massának nem jött volna három hétvégés balesetszériája azokon a versenyeken, amikor feküdt az autónak a pálya, és Valtteri Bottas a dobogóig jutott, de így is bizakodhatnak, hiszen a nyári szünet után következő Spa és Monza is kedvez majd az FW36-osnak.