Ahogy a Vezess.hu is megírta kedden, 100 millió dolláros (23,5 milliárd Ft) pénzbírságért “cserébe” Bernie Ecclestone Münchenben folyó büntetőpere véget ért. 
A Forma-1 uraként ismert angolt azzal vádolták, hogy még 2005-ben megvesztegette a Bayerische Landesbank akkori vezető kockázatelemzőjét, Gerhard Gribkowskyt, aki a 44 millió dolláros (mai árfolyamon bő 10 milliárd Ft) csúszópénzért cserébe munkaadóját megtévesztve áron alul adatta el a pénzintézettel az F1 jogaiban bírt tulajdonrészét.
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 1
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 2

Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem

Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem

Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 7
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 8
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 9
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 10
Fotó megosztása:
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 11


Ecclestone a Gribkowsky ellen 2012-ben lefolytatott – és a bankár bebörtönzésével végződő – büntetőeljárásban és azóta is tagadta bűnösségét, az ellene szóló nem túl erős bizonyítékok pedig lehetővé tették a mostani “vádalkut”.
A német jog szerint büntetőügyekben is lehetőség van a bírósági szakasz ítélet nélküli, megegyezéses lezárására, ha a vádlott, az ügyészség és a bíró egyetértésre jut valamilyen “enyhébb”, általában pénzbeli büntetés tekintetében, és ha a közjó számára előnyösebb ez a kimenetel, mint a vád szerint okozott kár.
Ecclestone-nak jövő keddig kell 99 millió dollárt a német államkincstárnak, 1 milliót pedig egy gyermekjótékonysági szervezetnek befizetnie, ha ezt megteszi, jogilag ártatlanként hagyja maga mögött az ügyet.
A 3-4 milliárd fontos (1200-1600 milliárd(!) Ft) becsült összvagyonnal rendelkező 83 éves kisember nagyon megkönnyebbülten nyilatkozott:
“A lényeg, hogy három és fél évnyi idegeskedést, utazgatást, ügyvédi megbeszéléseket és isten tudja mit zárhatok most le, ami jó. Heti két napot vitt el a tárgyalás, októberig tartott volna, az üzletet pedig nem könnyű vinni, ha állandóan az ügyvédekkel kell foglalkozni” – mondta. 
Ecclestone: Hülye vagyok, hogy fizettem 12


“Jó és rossz is, ami ma történt. Jó, hogy a bíró tulajdonképpen felmentett, és hogy az ügyészeknek nem igazán volt komoly dolguk ellenem. Szóval egy kicsit hülye is vagyok, hogy belementem ebbe a megegyezésbe, ugyanis nem a bíró, hanem az ügyészek ajánlották.” 
“De mindegy is, vége az egésznek, szóval rendben van. Elégedett vagyok, nincs gond. Most már arra koncentrálhatok, amiben a legjobb vagyok, azaz a Forma-1 irányítására. Még három hónap már nagyon rosszul jött volna, így is a hétvégéken dolgoztam, hogy utolérjem magam abban, amiről hét közben lemaradtam. Annyira nem volt feltűnő, de azért biztosan megvolt a hatása.”
A bírósági döntés szerint – ami Ecclestone jogászai szerint hangsúlyozottan nem bírság, nem vádalku és nem kibúvó – az angol üzletember ellen felhozott vesztegetési vád nem volt túl életszerű, a megegyezésre pedig a vádlott hajlott kora és az együttműködési hajlandósága miatt tett ajánlatot az ügyészség.
Mivel Ecclestone ártatlanul úszta meg az ügyet, egyelőre a Forma-1 porondmesterének szerepét is megtarthatja, a többségi jogtulajdonos CVC befektetési csoport csak akkor került volna lépéskényszerbe, ha a kisembert elítélik (és akár 10 évnyi szabadságvesztéssel sújtják). Ezzel együtt a jövő homályos, hiszen jó ideje keresik már Ecclestone utódját, másrészt viszont valószínű, hogy maga a CVC is eladja majd az F1-es részvényeit egy-két éven belül.