Amikor a Red Bull tavaly ősszel bejelentette, hogy az értő közönség által befutónak vélt portugál Antonio Felix da Costa helyett a Toro Rosso az orosz Danyiil Kvjatot ülteti a nagycsapathoz előléptetett Daniel Ricciardo helyére, sokan meglepődtek.
Kvjat a GP3-as és Forma-3-as tapasztalataival egy szintet kihagyva – GP2 vagy Formula Renault 3.5 – lépett be a Forma-1-be, méghozzá úgy, hogy a Toro Rosso pocsék téli tesztidőszak miatt még közvetlenül az idény kezdete előtt sem vezetett. 
Ehhez képest az alig 20 éves ifjonc rögtön az első futamain pontot szerzett, többször is a Q3-ig jutott és jó néhányszor csak a Toro Rosso siralmas megbízhatósága miatt nem jutott újabb pontokhoz.
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 1
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 2

F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól

F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól

F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 7
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 8
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 9
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 10
Fotó megosztása:
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 11


Az orosz ifjoncot számos szakértő dicsérte már – a Vezess.hu-nál is az idény kezdete óta nagy reménységnek tartjuk -, és a bajnokcsapat Red Bull Racing főnöke, Christian Horner is odáig van Kvjattól. 
“Szenzációsan teljesített eddig, ő a szezon újonca!” – mondta Horner az Autosportnak. “Figyelembe véve, hogy a GP3-ból érkezett, a veleszületett gyorsasága lenyűgöző. Nagyon keveset tesztelt télen, Jean-Eric Vergne (a csapattárs – a szerk.) is egy nagyon gyors pilóta, szóval objektív mércével is szépen szerepelt.” 
A Red Bull utánpótlásprogramja persze nem csak ászokat termel, az elmúlt évtized során sokan a süllyesztőben végezték, miután az energiaital-gyártó ejtette őket. Christian Klien, Robert Dornboos, Scott Speed, Vitantonio Liuzzi, Brendon Hartley, Sebastian Buemi, Jaime Alguersuari és a már említett da Costa mind a Red Bull-lal jutott az F1-be vagy annak küszöbéig, de a karrierjük nem ívelt magasra.
Horner szerint ez így van rendjén, szelektálni kell, az eddigi eredmények pedig igazolják a rendszer hatékonyságát.
F1: A Red Bull-főnök is odavan az orosz újonctól 12


“(Kvjat után) jönnek az új tehetségeink: Carlos Sainz Jr., Pierre Gasly és Alex Lynn, szóval bőven vannak még ígéretek az utánpótlás-programunkban. A jelenlegi két versenyzőnk (Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo) is ebből a programból érkezett, mindketten megérdemelten kerültek az élre. Az utánpótlás-programot néha kíméletlennek tartják, de a Forma-1 nem jótékonysági intézmény, van, aki rajta veszít.”
“A Red Bull programjának pozitívuma, hogy az igazán tehetséges srácok eljuthatnak a Forma-1-ig, és végig támogatjuk őket.”