A kilencvenes években a Williamsszel és a McLarennel is bajnoki címekig jutó, majd a Red Bullt is példátlan sikerekig juttató Adrian Newey idén szerződést hosszabbított az energiaital-gyártóval, de a Forma-1-ből visszavonul, más projekteken dolgozik 2015-től.
A Motorsport Magazine-nek nyilatkozva nem titkolta, hogy a döntésben fontos szerepet játszottak a mérnököknek egyre kevesebb játékteret hagyó műszaki szabályok.
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 1
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 2

Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből

Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből

Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 9
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 10
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 11
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 12
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 13
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 14
Fotó megosztása:
Adrian Newey kiábrándult a Forma-1-ből 15


“Egyre hasonlóbbakká válnak az autók. Meggyőződésem, hogy a szabályok már túlságosan korlátozó jellegűek, fennáll a veszélye, hogy a Forma-1-ből GP1 lesz” – utalt az F1 alatti utánpótlásszériákra, a GP2-re és a GP3-ra, amelyekeben egységes kasztnival és motorokkal versnyeznek az ifjoncok.
“Megint ott tartunk, hogy ki tudna különbséget találni, ha minden autót fehérre festenénk. Főképp a jövő évben, amikor már az eltérő orrok is eltűnnek majd.”
Newey szerint a Forma-1-es csapatok is hibásak azért, hogy hagyták ennyire beszűkíteni a saját lehetőségeiket: “Meg kell mondjam, a kollégák is gyakorlatilag önként vonultak a vágóhídra.”
“Jó néhány tényező, ellentmondó érzések játszottak szerepet abban, hogy úgy döntöttem, elhagyom a Forma-1-et. Úgy éreztem, hogy új területeken kell kihívásokat keresnem, a fentiek pedig egyértelműen nagy súllyal estek latba” – szögezte le.
Newey a Red Bullnál ezután valószínűleg valamilyen utcai autós projekten dolgozik majd elsősorban, de bármilyen más érdekesség sem lenne meglepő tőle.