Az idei szezonban semmi nem sikerül Sebastian Vettelnek. Miközben a másik Red Bullt vezető Daniel Ricciardo már a második győzelmét aratta a szezonban, a négyszeres bajnoknak ezúttal csak egy hetedik hely jutott. A szezon eddigi 11 versenyéből Ricciardo kilencszer végzett előrébb Vettelnél, aki ezúttal egy szokatlan hibát is bemutatott: noha az év mentésének is nevezhetjük, a német a tapasztalata mellett a szerencsének is köszönheti, hogy a célegyenesben keresztbe állva nem törte össze alaposan az autóját.


Vettelnek az első biztonsági autós szakasz a legrosszabb pillanatban jött, az újraindulásnál pedig a csapat nem állt a helyzet magaslatán. “Az újraindulást alaposan elszúrtuk, olyan beállításban hagytak, amelyben nem volt elektromos rásegítésem” – sózott oda egyet Vettel a csapatnak. “Csak a belső égésű motor erejére támaszkodhattam, ami pont ahhoz volt elég, hogy két helyet veszítsek.”

“Ehhez jött még a megpördülés, amire nem vagyok túl büszke. Lewis ellen védekeztem, tudtam, hogy a szokásosnál hamarabb kell a gázra lépnem – de túl korán léptem rá. Még nem néztem vissza mindent, de azt hiszem, ez nem sokat számított: enélkül maximum egy-két hellyel végezhettem volna előrébb.”

A csapattársához képest már 43 pontos hátrányban lévő Vettel szerint egyértelmű, min ment el a versenye. “Számomra túl későn jött a safety car, már túl voltam a bokszbejáraton. Ezzel szemben Daniel pont elsőként állt ki, én meg ahogy az első kanyarba fordulva megláttam a safety cart, tudtam, hogy hátrányban vagyok.”

Egyetért Vettellel Christian Horner csapatfőnök is. “A mai verseny azon múlt, hogy ki van jó helyen, a jó időben” – mondta Horner, aki szerint Vettelnek nagy szerencséje volt, hogy a falat csak koccolta megpördülése után. “A gumiknak ugyanakkor ez nem tett jót, ki kellett állnunk, ez valamelyest befolyásolta a stratégiát.”

“Sebastiannak a szezon első felében annyiszor volt balszerencséje, hogy az csak megerősítheti a folytatásra. Ami Danielt illeti, ma fantasztikus munkát végzett, egyszerűen mindent jól csinál az autóban. Az előzései fantasztikusak voltak a végén, mindig jól időzített. Türelmesen kivárta az ideális pillanatot, és megoldotta a feladatot.”