Aki járt már a Hungaroringen, az tudja, hogy a lelátók, a paddock vagy éppen a kiszolgáló épületek elkészítésénél nem a design volt a legfontosabb , sokkal inkább a hatékonyságra törekedtek a tervezők. De ezzel semmi gond, hiszen mindenért kárpótol az aszfaltcsík remek vonalvezetése, és az eseménydús, izgalmas versenyek. 
A tavalyi évben diplomázott Tóth Máté azonban úgy gondolta, hogy a külföldi pályákhoz hasonlóan a motorsportok hazai szentélye is megérdemelne egy olyan épületet, ami nem csak praktikus, de szép is, így az ember nem csak arra emlékszik, hogy ki nyerte az aktuális futamot.
Máté a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki karán készítette diplomamunkáját, ami egy többfunkciós épület terve a Hungaroringre. Mi pedig megmutatjuk nektek, milyennek is álmodta meg a Forma-1 Magyar Nagydíj helyszínéül szolgáló komplexum egyik bejáratát. 

Az ötlet

(innentől a tervező, Tóth Máté írása)
A diplomamunka alapötlete onnan jött, hogy összefogjam a Hungaroring területén ma is többé-kevésbé megtalálható funkciókat, de a Forma-1-hez sokkal méltóbb módon.
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 1
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 2

Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje

Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje

Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 12
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 13
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 14
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 15
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 16
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 17
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 18
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 19
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 20
Fotó megosztása:
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 21
Off-road park, vezetéstechnikai centrum, motocross-pálya, motoros tanpálya, gokartpálya, röviden szólva itt minden lehetőség adott, hogy az ember valamilyen motorizált eszközzel jól érezze, vagy továbbképezze magát. Ennek ellenére sokan ma is azt gondolják, hogy ezen a pályán egész évben nem történik semmi, csak mikor a Forma-1 ide látogat. 
Valójában egész idényben nyitva áll a Hungaroring a különböző versenyesemények számára (WSR, Forma-1, WTCC, Porsche Supercup, DTM, stb.), illetve a csapatoknak felkészülési, tesztelési lehetőséget biztosít az év folyamán bármikor.  

A helyszín

Az általam tervezett épület legjobb elhelyezésének a mostani gazdasági bejárat bizonyult, ahol a különböző események alkalmával sokezres tömeg vándorol a nyolcas kapuhoz, amin keresztül a lelátókat érik el a nézők. Az autóval érkezők parkolhatnának a Hungaroringtől északra található, jelenleg kihasználatlan placcon, így a jegyek ellenőrzése után, a helyeik felé haladva átsétálnának az épületen.  
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 22

Az épület

Belépve kimondottan a Zengő Motorsport részére (Magyarország egyik legsikeresebb versenycsapata, akik a WTCC nemzetközi mezőnyében állnak rajthoz) kialakított versenyistállót látná az itt áthaladó. A hazai székhelyű csapat ide költözve bármikor tudna tesztelni, megkönnyítve ezzel a  felkészülésüket. 
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 23
Tovább haladva, az épület szívébe egy előadóteremben találnák magukat. Ez a helyiség a széttárható falai miatt versenyek alkalmával tökéletes helyszíne lehetne szimulátoroknak, vagy egyéb versenyzéssel kapcsolatos játékoknak, mini kiállításoknak. Innen lehet lejutni a földszintre, ahol pályaautózásra átalakított, különböző kategóriájú autókat lehetne közelebbről megnézni. 
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 24
Végül az épület utolsó részében – ami a pályához legközelebb esik – kapnának helyet a Hungaroring managementjéhez tartozó irodák. Ennek az épületrésznek az emeltéről remek rálátás lenne a pálya első kanyarjára, oda, ahol a legtöbb előzés történik. Ide terveztem egy teraszt, ahonnan a szervezők vendégei nézhetik a futamokat.
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 25
A három dobozt, a három különböző funkciót egy külső üveghéj fogja össze, ami bár nem teljesen zárt, nagyban csökkenti a zajt, illetve a kialakításának köszönhetően télen fűti, nyáron hűti az alatta lévő épületeket. Mindhárom épületrész tetején “zöldtető” van, hogy a már most is nagymértékben burkolt területből minél több maradjon növényekkel beültetve.
Ilyen lehetne a jövő Hungaroringje 26
Neked tetszik Máté elképzelése?
Igen, nagyon szimpatikus és jó ötlet
100% (1)
Nagyon hasznosnak tartanék egy ilyen komplexumot
0% ()
Remek ötlet, sok sikert a fiatal tervezőnek a jövőben
0% ()
Az ötlet jó, de teljesen felesleges. A verseny a lényeg, nem a körítés
0% ()
Nem sok értelme van...
0% ()
Nekem mindegy, hol megyek be a pályára
0% ()
Nem tetszik
0% ()