A Német Nagydíj időmérőjének első szakaszában balesetet szenvedett Lewis Hamilton az ideje alapján ugyan továbbjutott a Q2-be, Esteban Gutierrez Silverstone-ból hozott rajtbüntetése miatt pedig még egy helyet előrébb is lépett a 15. helyre, nem őrizte meg ezt a rajtpozíciót.


Az autón sebességváltót kellett cserélni vasárnapra, ami öthelyes hátrasorolással jár, a pillanatnyi helyzet szerint a 20. rajtkocka az angolé.
Azért csak pillanatnyi, mert a Mercedes-csapat a szombat délután meghibásodott Brembo féktárcsákat biztonsági okból Carbone Industrie-gyártmányra cseréli, ez viszont a parc fermé szabályok megsértését jelenti. A Mercedes igyekszik meggyőzni az FIA-t, hogy a biztonsági jellegű változtatás miatt ne kapjon további büntetést Hamilton, és úgy tűnik, ezt meg is ússza, ugyanis az egyező paraméterekkel rendelkező elemek cseréjére van lehetőség.
A sebességváltó-csere után persze talán a Mercedesnél sem bánnák annyira a bokszutcai indulást, hiszen a 20. pozíció helyett onnan Hamilton megúszhatná a rajt és az első kanyar mezőny végi tülekedését, és ha nem a rajtrácsról kezd, akkor bármilyen más beállítást is módosíthatnak az autón, teljesen szabad a pálya.
Ez a kiszámíthatatlan időjárás miatt is is jól jöhet – a GP2-esek délelőtti futama korábbi eső miatt vizes pályán zajlik, igaz, későbbre nem valószínűsítenek csapadékot, de egy-egy rövid nyári zápor-zivatar délutánra sem zárható ki teljes biztonsággal.