Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Hétfőn késő délelőtt szenzációs bejelentést tett Michael Schumacher menedzsere, Sabine Kehm: a tavaly december végén súlyos agysérüléseket szenvedett Forma-1-legenda immár nincs kómában és elhagyta a grenoble-i kórházat.
“Michael elhagyta a grenoble-i egyetemi kórházat, máshol folytatódik a rehabilitációja. Már nincs kómában. A család szeretné kifejezni háláját az összes grenoble-i orvosnak, ápolónak, nővérnek és a mentést végzőknek is, mindannyian nagyszerű munkát végeztek.A család szintén köszönetet mond mindazoknak, akik annyi jókívánsággal árasztották el Michaelt. Egyértelműen segítettek neki!”
“Ami a jövőt illeti, mindenkitől megértést kérünk, a rehabilitáció a nyilvánosság kizárásával folytatódik. A rehabilitáció ezután teljesen a magánszférába tartozik majd” – szólt a közlemény. 
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Öt és fél hónapig feküdt Grenoble-ban Fotó: Europress


Úgy tudni, a továbbiakban semmilyen információt nem adnak majd a 45 éves ex-versenyző állapotáról, Kehm azt sem közölte, hogy Grenoble-ből hova kerül, azonban a lausanne-i egyetemi kórház szóvivője, Darcy Christen hétfőn megerősítette, hogy az évek óta Svájcban élő Schumachert az intézménybe szállították. A kezelés további menetéről az orvosok nem adnak tájékoztatást.
“A család mellette tatózkodik. Egy elkülönített részben vannak, ahol garantált a magánszférájuk, Schumacher pedig a lehető legjobb kezelésben részesülhet. Ahogy minden páciensél, most is kérjük, hogy tartsák tiszteletben az orvosi titoktartás intézményét” – nyilatkozta a szóvivő.
Lausanne csak 30 km-re fekszik Schumacherék szintén a Genfi-tó partján álló glandi otthonától. 
Nem, milyen állapotban van most Schumacher, mert bár az, hogy nincs kómában, alapvetően jó hír, de az orvosi statisztikák szerint ilyen hosszú kómás időszakok után a maradandó fogyatékosságok szinte garantáltak. A német Bild szerint Schumi lát és hall, és képes a feleségével, Corinnával és gyermekeivel való kommunikációra.
Hivatalosan egyetlen dolgot lehet tudni, az egykori Benetton-, Ferrari- és Mercedes-versenyző április elejére már “az éberség és tudatosság jeleit” mutatta – azaz orvosilag már akkor sem volt kómában! – és egyes nem megerősített hírek szemkontaktusról, a hangokra való reagálási képességről szóltak. Ennél több nem derült ki a mai bejelentésből sem.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Schumacher december 29-én a franciaországi Meribel sípályán bukott, két kijelölt lesiklószakasz közötti keskeny területre tévedve egy sziklára futott, amely megdobta, 10 métert repült, majd érkezéskor fejjel egy másik kőnek csapódott – a becsapódástól a sisakja is megrepedt. A vitatott szakszerűségű mentés után Grenoble-be szállították, ahol az első 24 órában két életmentő műtétet is végrehajtottak rajta. Az altatásának megszüntetését január végén kezdték, de a mesterséges kómából nem ébredt fel azonnal.