Úgy tűnik, hogy a Forma-1 jelenleg nem elég vonzó a tévénézőknek, a nézettségi adatok jelentős visszaesést mutatnak. A Marca című lap összegezte a figyelmeztető adatokat, amelyek arról árulkodnak, hogy a nézőknek nem tetszik, ami jelenleg a sorozatban történik.


A legaggasztóbb számok Dél-Amerikából érkeztek, ahol a nézettség elképesztő mértékben, a felére esett vissza. Olaszországban is kritikus a helyzet, és ugyan ott eleve sok függ a Ferrari sikerességétől, az idei első öt versenyen mért húszszázalékos mínusz jelentősnek tekinthető. A Kanadai Nagydíjat 3,5 millióan kevesebben nézték, mint tavaly.

Spanyolországban, ahol Fernando Alonso nagy húzóerő és bármit el lehet adni vele, 15 százalékkal esett a futamok nézettsége, Németországban a Vettel-uralom ellenére is eltűnt a nézők 10 százaléka tavaly, idén további 3 százalék a csökkenés. A Marca szerint a trendeket nem lehet Vettel négy évig tartó uralmával magyarázni, bár a lap is elismeri, hogy a globális nézettségnek nem tett jót a kínai CCTV kiszállása, illetve az sem, hogy Franciaországban fizetős tévére költözött a sorozat. “Ami most van, az nem Forma-1. A Forma-1 az valami más” – magyarázta a nézők elfordulásának okát Flavio Briatore.

“A rajongók azt, ami most van, sokkal kevésbé élvezik: kisebb a zaj, unják az állandó benzinspórolást, és elegük van a nyitott hátsó szárnyas kamuelőzésekből is. A mostani pilóták nem gladiátorok, úgy versenyeznek, mintha egy programot csinálnának végig.” Bernie Ecclestone szerint a nézettség esésének oka, hogy sokan a Facebookon, Twitteren és egyéb csatornákon követik az eseményeket, de ez nem lesz mindig így. “Végül újra le fognak ülni a tévé elé” – jelentette ki Ecclestone magabiztosan – csak lehet, hogy téved.