A kora és főképp a börtönbüntetéssel fenyegető korrupciós ügye miatt a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone végnapjait töltheti a sportág élén, egyre komolyabb kérdés az utódlása.
A jogtulajdonos CVC befektetési csoportnál nemrég a Premiere League-vezér Richard Scudamore neve merült fel, de a Forma-1-es paddockban a Red Bull-főnök Christian Hornert, a Ferrari-elnök Luca di Montezemolót és az egykori Renault-főnök Flavio Briatorét is jelöltként emlegetik.


Briatore a hétvégén Force Blue jachtjával ott volt a Monacói Nagydíjon, ahol barátja, Ecclestone helyzetéről is beszélt. Amellett, hogy szerinte Bernie-nek már jó néhány éve vissza kellett volna vonulnia, a jövőről is előadta a véleményét. A kérdésre, miszerint ő lehet-e az “új Bernie”, így felelt:
“Nekem megfelel a régi Bernie is!” – mondta, majd a kérdés erőltetésére csak mosollyal felelt, majd elsétált. Előtte azért elmondta, szerinte milyen személy kellene a sportág élére.
“A Forma-1-nek egy diktátor kell. Olyan, aki maga alakítja a szabályokat, a csapatoknak pedig igazodniuk kell. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor keressen inkább más munkát. A Forma-1 egy nagyon erős brand, Bernie 30 év alatt építette fel, viszont nélküle könnyen tönkre lehet tenni két-három év alatt is. Ezért kell valaki olyan, akinek világos elképzelése van az F1 jövőjéről” – magyarázta az olasz.
A Forma-1-nek diktátor kell? 3


A Monacóban a Mercedes idei hatodik győzelmét ünneplő Daimler-vezér, Dieter Zetsche is hasonlóan nyilatkozott:
“Teljesen világos, hogy a Forma-1 sikere Bernie Ecclestone-nak köszönhető. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a műve, az általa évek során felépített, megírt történet, azaz a Forma-1 ne sérüljön (a távozása után)” – ismerte el az utódlás kérdésének nehézségét.