Az óriási ígéretnek tartott Robert Kubica négy és fél idény után távozni kényszerült a Forma-1-ből, amikor 2011 elején súlyos, életveszélyes balesetet szenvedett egy raliautóval. A lengyel tehetség jobb karja maradandóan károsodott, F1-es autót nem lenne képes hosszabb távon vezetni, így régi szerelme, a ralizás felé fordult.


Kubica tavaly a WRC2 bajnoka lett, idén pedig már a világbajnokságban, a WRC-ben szerepel, de ahogy előtte Kimi Räikkönen, úgy ő is inkább a bukásai, borulásai és nem a győzelmei miatt szerepel a hírekben.
Egykori versenyzőtársa, Felipe Massa szerint a lengyel rossz úton jár.
“Nagyszerű versenyző, de szerintem nem jó úton jár. Szerintem nem való neki a ralizás. Formula Renault-s kissrác kora óta ismerem, de a balesete óta nem találkoztunk, ugyanis sosem jön F1-es versenyekre” – idézte az Autosport a brazil veteránt, akit a baleset híján valószínűleg Kubicára cserélt volna a Ferrari 2012-re.
“Szerintem a ralizással csak veszélybe sodorja magát. Jobban járna a DTM-mel (Német Túraautó-bajnokság), az olyan versenyzésben van tapasztalata, van rálátása. A ralizás nagyon távol áll tőlünk (F1-esektől). Tudom, hogy a kézproblémája miatt nem képes Forma-1-es autót vezetni, de azért akadna még más kategória számára.” 
“Főleg, hogy újra és újra bukik a ralikon. Komolyan, én a helyében nem ott versenyeznék” – üzente Massa.
Massa és Kubica itt még az F1-ben, a 2007-es Japán Nagydíj végén, őrületes csatában – Palik László értő tolmácsolásában