Szokás szerint csütörtökön, azaz holnap kezdődik a Monacói Nagydíj hétvégéje. A monte-carlói utcai pálya amúgy is az idény egyik legnagyobb kihívása, az idei, csúszkálós autók tovább nehezítik a dolgokat, és úgy tűnik, erre még az időjárás is rátesz majd egy lapáttal.


Az előrejelzések csütörtökre 22 fokos csúcshőmérsékletet, de felhőket, a délutáni órákra pedig záporokat valószínűsítenek. A pénteki pihenőnap után szombaton már – legalábbis a jelen állás szerint – száraz és napos idő lesz az utolsó edzésre és a kvalifikációra, és bár borultabb, de szintén száraz és 20 Celsius fok körüli körülmények várhatók vasárnapra, a nagydíj idejére.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a sajátos utcai pályán csak egy DRS-zónát jelöl ki, az a célegyenesre, vagy inkább célkiflire esik. Az egymásodperc alatti követési távolságot a 16-os és 17-es kanyar között mérik, a hátsó szárny pedig a célegyenes ráfordító, az Anthony Noghes kanyar kijáratától nyitható.
Az FIA pilótastewardnak az elmúlt években már számos alkalommal szerepet vállaló angolt, az 59 éves Derek Warwickot jelölte. Az egykori Toleman-, Renault-, Arrows- és Lotus-pilóta manapság a Brit Autóversenyzői Klub (BRDC) elnöke.
A Pirelli szokásához híven Monacóba a két legpuhább, legjobban tapadó keverékét, a lágyat (sárga) és a szuperlágyat (piros) szállítja. A szuperlágyat idén első ízben vetik be versenyhétvégén.
F1: Esővel indul a monacói hétvége 3


A 3340 méteres utcai pályán vasárnap, ha minden jól megy, 78 kört tesznek meg a pilóták, ez összesen 260,5 km-es táv lesz majd. A 19 kanyaros helyszínen a fogyasztás és a fékek terhelése is alacsony, a körön pedig mindössze 30 másodpercig haladnak padlógázon az autók. A bokszkiállás nagyjából 25 másodpercet vesz igénybe, a csapatok igyekeznek majd egy, legfeljebb két kerékcserével teljesíteni a futamot. Ezek időzítése kulcsfontosságú lesz, elengedhetetlen a rugalmas stratégia, ugyanis bármikor történhet baleset, a biztonsági autó pályára lépésének esélye 80 százalék.
A szombati időmérő és a vasárnapi futam is a hagyományos időben, délután 14 órakor kezdődik. 
F1: Esővel indul a monacói hétvége 4