A család közlése szerint hétfőre reggel, 88 éves korában az ausztráliai Gold Coastban lévő otthonában elhunyt a háromszoros Forma-1-es világbajnok Sir Jack Brabham. 
“Szomorú a mai nap. Édesapám ma reggel, 88 éves korában békében távozott. Hihetetlen élete volt, többet elért, mint amiről a legtöbben álmodni mernek, az öröksége pedig tovább fog élni” – közölte a család nevében fia, David Brabham.


Brabham 1955-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, az 1959 és ’60-ban a Cooperrel szerzett bajnoki címet követően saját csapatot alapított, amellyel 1964-ben tudott futamot nyerni Dan Gurney, de hamarosan maga az alapító is formába lendült, és 1966-ban a saját neve alatt futóban nyerte meg harmadik bajnoki címét, konstruktőrként pedig a 66-os és 67-es címet is megszerezte.
Brabham 1970-ben vonult vissza a Forma-1-ből, csapatát pedig egy bizonyos Bernie Ecclestone-nak adta el, aki az évtized végére, a 80-as évek első felére újabb virágkorig juttatta az alakulatot.

Így búcsúztatták “Black Jack”-et

Egykori ellenfele, Sir Stirling Moss így beszélt az ausztrál legendáról:

“A versenyzői karrierem jóval szegényebb lett volna nélküle. Minden egyes versenye – évente ötvenpár alkalommal! – egymás ellen küzdöttünk. Emlékszem, valamikor az 50-es évek eleljén Új-Zélandon voltunk egy nagydíjon, és gond volt a hátsó tengelyemmel. Jack volt az első, aki jött, és mondta, hogy vigyem el az övét a tartalékautójáról, pedig tudta, hogy simán benne van, hogy legyőzhetem. Ez jól mutatja, milyen ember is volt: igazi sportember és jó Ausztrál.”

Ausztrália másik Forma-1-es bajnoka, az 1980-as győztes Alan Jones így nyilatkozott:

“Legendás ausztrál sportembert veszítettünk el, aki igazi inspirációt nyújtott mindannyiunknak. Nekem mindenképp az volt, tőle tanultam meg, hogy ha eléggé igyekszem, akkor egy bőrönddel a világ túlfelére indulva is valóra válthatom az álmomat, hiszen ő is pontosan ezt tette.”

A McLaren nevében a vezér, Ron Dennis búcsúzott Brabhamtől.

“A mai napig ő az egyetlen ember, aki a saját nevét viselő autóban nyert Forma-1-es világbajnoki címet, megismételhetetlen teljesítmény. Amikor az 1960-as évek végén az F1-be kerültem, először a Coopernél, majd a Brabhamnél dolgoztam. De már zöldfülű srácként is felismertem a nagyságát, megtiszteltetésnek tekintem, hogy Sir Jack keze alatt dolgozhattam, nagyon sokat tanultam tőle. Tehát a magam és a McLaren nevében is szeretném elróni tiszteletemet az autóversenyzés egyik legnagyobb neve előtt.”

Az F1-ből tavaly visszavonult ausztrál, Mark Webber így reagált a hírre:

“Ő volt a megtestesült autóversenyző-bajnok és az igaz ausztrál. Úttörő volt. Az ő dolga volt a legnehezebb, ő taposta ki az ösvényt nekünk, az utána jövőknek. Amikor Jackre gondolok, egy nagyon kitartó embert látok. A maga útján ment, és sikerre is vitte. Rá nem vonatkoztak a szabályok, ő maga írta őket. Valódi legenda, hogy a világ legjobbjai ellen küzdve háromszoros bajnok lett úgy, hogy az egyik címet a saját autójával szerezte!”