A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel számára nem indult valami jól a 2014-es szezon, a címvédő a hétvégéken újra és újra elmaradt új csapattársa, Daniel Ricciardo eredményeitől.
A német a Spanyol Nagydíj hétvégéjére, amolyan biztonsági próbaként egy új – valójában régebbi, még a téli teszteken használt – kasztnit kapott, mert a Red Bullnál gyanakodtak, hogy egyéb okok mellett az autó strukturális hibája is hozzájárult Vettel küszködéséhez.
F1: Vettel tényleg rossz autóval versenyzett 2


A barcelonai hétvége sem indult jól, elektronikai meghibásodás miatt a pénteki edzéseket gyakorlatilag kihagyta Vettel, az időmérőn pedig a Q3 elején leállt, majd a sebességváltó-csere miatt még öthelyes büntetést is kapott – a vasárnap délután viszont már ragyogó lett, a 15. helyről a 4. pozícióig kapaszkodott.
A világbajnok már a verseny után azt mondta, hogy meggyőződése szerint a kasztnicsere is számított a formajavulásban, a német Auto Motor und Sport szerint pedig mostanra biztos, hogy így volt, mert Milton Keynesben a további vizsgálatok mostanra kiderítették, hogy az előző darab valóban nem volt 100 százalékos, meg volt görbülve-vetemedve.   
“Egy teljes másodperc hátrány tényleg túl sok volt (Ricciardóhóz képest), azért nem felejtettem el vezetni!” – erősítette meg Vettel.