Az Automoto.it olasz lap érdekes összehasonlítást tett közzé. Mindig is tudtuk, hogy brutális összeget emészt fel a Forma-1, de ez a grafikon még jobban szemlélteti, miért van szükség a költségcsökkentésre.

A Forma-1-es futamok átlagban kilométerenként 7800 euróba, azaz 2,4 millió forintba kerülnek. A második helyezett Le Mans széria bőven lemaradva következik csak rongyos 1500 euró/km átlaggal (455 ezer Ft).

2 400 000 Ft! Ennyibe kerül az F1 kilométerenként 1

Pont az ábrán is látható hatalmas különbség miatt folyik folyamatos vita a költségek csökkentéséről. A céllal mindenki egyetért, csak a módszerek terén állnak nagyon messze egymástól az álláspontok. Míg a nagycsapatok a technikai előírások szigorításával, az alkatrészek egységesítésével szeretnék lejjebb szorítani a kiadásokat, a szabályok meghozásából kizárt kisebbek (Sauber, Force India, Caterham, Marussia) az egyértelmű kiadási plafon bevezetésében látják a túlélés egyetlen biztosítékát.

A csapatok május 1-jén Londonban ültek össze Bernie Ecclestone-nal és az FIA-elnök Jean Todttal, és ott a nagyok részletesen elővezették a három idényre szóló tervüket, amely sem a kicsik, sem, mint kiderült, Todt tetszését nem nyerte el.