A múlt csütörtökön volt 20 éve, hogy a Forma-1 egyik legimádottabb versenyzője, Ayrton Senna életét veszítette az imolai pályán a San Marinó-i Nagydíjon. A szülővárosában, Sao Paulóban milliókat az utcára vonzó, államfői vagy még azt is meghaladó szinten lezajlott temetést pedig épp ma 20 éve, május 7-én tartották.
Kiderült, hogy az “utolsó rajt” nem volt épp sima. A háromszoros bajnok koporsóját kortárs és korábbi F1-esek vitték, Alain Prost, Gerhard Berger, Jackie Stewart, Damon Hill, Rubens Barrichello, Emerson Fittipaldi is ott volt. A baj a koporsóvivőkkel, pontosabban az elrendezésükkel volt, árulta el most Senna egykori személyi asszisztense, Betise Assumpcao.
Fittipald, Prost, Stewart, Berger viszi utolsó útjára Sennát Fotó: Europress

Fittipald, Prost, Stewart, Berger viszi utolsó útjára Sennát Fotó: Europress

Fittipald, Prost, Stewart, Berger viszi utolsó útjára Sennát Fotó: Europress


Assumpcao viszonylag későn érkezett meg a temetésre, nem sokkal a gyászmenet indulása előtt szembesült azzal, hogy a koporsóvivők első során Senna legfőbb rivális, évekig kimondottan “ősellensége”, a négyszeres bajnok Alain Prost, valamint egy 1990-es interjúban a brazil pilótával összekapó háromszoros bajnok Jackie Stewart alkotta, ugyanis a címek számának megfelelően rendezték el őket.
“Ayrton legjobb F1-es barátja, Gerhard Berger, szaladt oda hozzám, és mondta, hogy Betise, csinálj valamit; most hallottam, hogy Alain és Jackie lesz a koporsó elejénél, a bajnoki címek alapján rendeztek minket. Változtatni kell, Ayrton senkit sem utált jobban náluk” – idézte fel. 
“Berger ki volt borulva, és hogy őszinte legyek, én is. Görcsbe állt a gyomrom. Gyorsan visszaindultam a temető felé, közben belebotlottam Geraldo Rodriguesbe, Rubens menedzserébe, aki jó barátom is volt. Mondtam neki, hogy ezt nem fogja elhinni, Jackie Stewartot és Alain Prostot akarják az elejére állítani. Ayrton forogni fog a koporsóban!” 
Prost és Senna - örök riválisok Fotó: Europress

Prost és Senna – örök riválisok Fotó: Europress

Prost és Senna – örök riválisok Fotó: Europress


“Kétségem sem volt afelől, hogy Gerhardnak kell elöl állnia. Ő mindig ott volt Ayrton mellett az F1-ben és a pályán kívül is. Szóval visszamentem a pilótákhoz, úgy tettem, mintha nem tudnék az előzetes elrendezésről” – mesélte, hozzátéve, hogy Berger mellé pedig a kétszeres világbajnok brazilt, Emerson Fittipaldit állította, míg Prost és Stewart hátrébb került. “Szerintem Ayrton örült volna, ha látja, hogy a barátai segítségére sietek és habozás nélkül döntök. Ő is ilyen típus volt.”
Érdemes azért hozzátenni, hogy Stewart épp a múlt héten számolt be róla, hogy az 1990-es összezördülésük után bő egy évvel kibékült Sennával, és aztán a haláláig rendszeres kapcsolatban voltak, valamint azt, hogy Prost 1993-as végleges visszavonulása után a brazil versenyző a francia ellenféllel is rendezte a kapcsolatát, a végzetes baleset előtti hetekben-hónapokban már-már barátivá vált a viszony kettejük között.