Egyre komolyabb lehetőségként számol azzal a Forma-1, hogy az orosz-ukrán válság miatt nem lehet megrendezni az októberre tervezett első Orosz Nagydíjat. Az ország elleni gazdasági szankciók és egyes bankok számláinak befagyasztása pénzhiányhoz vezethet az országban, lehetetlenné téve a futamrendezést, plusz egyes szponzorok is bojkottálhatják az eseményt.


Az Orosz Nagydíj kiesése esetén háromhetes szünet lenne a japán és amerikai futam között, a pótlásra azonban máris megvan a jelölt. Bernie Ecclestone egyelőre nem jelentette ugyan be, hogy az Azerbajdzsáni Nagydíjjal bővül a naptár, az ország sportminisztériuma már nyilvánosságra hozta a szerződéskötés tényét, sőt azt is, hogy nem 2016-ban, hanem már jövőre csatlakozik az ország az F1-hez.

Mivel Bakuban gyakorlatilag készen áll az utcai pálya, korábban már többször használták, az F1-hez szükséges módosításokat októberig kényelmesen végre lehetne hajtani rajta. A Die Welt című lap szerint ezért komoly opció, hogy a Szocsihoz relatíve közeli Baku már az idén megrendezi első versenyét.

A Die Welt hírét szerda délutánra az orosz és az azeri oldalról is cáfolták.
“A hírek kapcsán kijelenthetem, hogy az Orosz Nagydíj elhalasztása vagy lefújása nem merült fel. Aktívan készülünk a 2014 októberi rendezvényre. Az építkezés folyik, a Formula One Managementtel, az FIA-val és a külföldi tanácsadókkal szoros együttműködésben dolgozunk. A rendszeres szemlék pedig igazolják a munkánk eredményeit. Az Orosz Nagydíjat megtartjuk 2014. október 12-én” – mondta Szergej Vorobjov az orosz Championatnak, hozzátéve, hogy valamikor májusban a jegyek árusítását is megkezdik.
Az azerbajdzsáni sportminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy a Die Welt által emlegetett utcai futam “beugrása” nem opció: “Azerbajdzsánban 2015-ben lesz Forma-1-es futam. Lehetne 2014-ben? Nem, csakis 2015-ben.”