A múlt héten Münchenben megkezdődött Bernie Ecclestone bírósági ügye, amelyben azt próbálják bizonyítani, hogy az angol üzletember 44 millió dollár csúszópénzt fizetett a Bayerische Landesbank akkori vezető kockázatelemzőjének, Gerhard Gribkowskinak, hogy a bankár a munkaadóját megtévesztve áron alul adassa el a Forma-1-ben bírt tulajdonrészüket, még 2005-ben.
Ecclestone a három éve kipattant ügy során mindvégig tagadta, hogy vesztegetett volna, épp fordítva, azt állítja, hogy Gribkowski zsarolta őt, azzal fenyegette, hogy besározza a brit adóhatóság (HMRC) előtt.
Forrás: Europress
Forrás: Europress

F1: Tízmilliárdokat kap a feleségétől Ecclestone

F1: Tízmilliárdokat kap a feleségétől Ecclestone

Forrás: Europress
Fotó: Europress
Fotó megosztása:
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A bírósági dokumentumokból most az is kiderült, hogy Ecclestone mit és hogyan akart “elrejteni” az adóhatóság elől: a kisember még 1997-ben, kisebb szívproblémái miatt a családja – felesége, Slavica és lányai, Tamara és Petra – érdekében felállított egy off-shore céget, a Bambinót, amely neje nevén futott, és ennek ügyeit nem szerette volna kiteregetni.
Az is kiderült, hogy a 2009-es válásuk óta Slavica a mai napig pénzt folyósít Ecclestone-nak: az elmúlt öt évben összesen 300 millió, azaz évi 60 millió fontot (23 milliárd Ft) utal volt férjének a fenti cégből.
A BBC úgy tudja, hogy Ecclestone mostanra rendezte az ügyeit a HMRC-vel, egy egyszeri, 10 millió fontos befizetéssel sikerült elintézni a kényes, problémás dolgokat.
A Timesnak nyilatkozva hangsúlyozta, ha tényleg sumákolni akarna az adózással, nem Nagy-Britanniában élne: “Akárhonnan irányíthatnám az üzletet. Elköltözhetnék Monacóba vagy Svájcba, és lazán vezethetném onnan az F1-et. De nem teszem.”
Az akár 10 éves börtönbüntetéssel is végződő bírósági ügy miatt persze Ecclestone-on is nő a nyomás: “Úgy tűnik, a keselyűk itt köröznek már. A gond csak annyi, hogy a keselyűk a halottakkal foglalkoznak, én pedig nagyon is élek még!”